Valmistoitudes sisalduvad emulgaatorid võivad tekitada põletikulisi soolehaigusi


Valmistoitudes sisalduvad emulgaatorid võivad tekitada põletikulisi soolehaigusi
Foto: depositphotos.com

Põletikulisi soolehaigusi esineb tänapäeval järjest sagedamini. Autoimmuunse loomuga haavandiline koliit ja Crohni tõbi on raskeks katsumuseks igas eas ja sageli ei allu need tõved hästi ka medikamentoossele ravile. Immuunsupressandid, mida muu hulgas haiguse taltsutamiseks kasutatakse, pärsivad ootuspäraselt immuunsust ning tõstavad seega paljude teiste terviseprobleemide (s.h. osteoporoosi ja vähkkasvajatesse haigestumise) riski. Kummalisel kombel ei pea tavameditsiin põletikuliste soolehaiguste puhul toidusedeli muutmist vajalikuks, seda hoolimata faktist, et spetsiifilise dieedi efektiivsust kinnitavad nii teadusuuringud kui aastakümnete jooksul kuhjunud tuhandete inimeste tagasiside, kirjutab interaktiivne terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav.

Mõni aeg tagasi avaldatud uurimuse põhjal selgus, et valmistoitudes sageli kasutatavad E-ained võivad tekitada põletikulisi soolehaigusi, kuna laastavad kasulike bakterite kolooniaid sooles ning mõjuvad halvasti soolerakke katvale limakihile. Limakiht on soole mikrofloorale ülioluliseks elukeskkonnaks, ühtlasi hoiab see bakteriaalse kogukonna soolerakkudest optimaalses kauguses. Muutused selles keskkonnas toovad kaasa mikrofloora asukoha muutuse (translokatsiooni), probiootiliste bakterite arvukuse vähenemise ning põletikulise seisundi tekkimise sooles.

Seotud lood:

Uuringus said laborihiired toitu ja vett, millele oli lisatud polüsorbaat 80 (E433) ja karboksümetüültselluloosi (E466) võrdlemisi madalates kogustes, mis on võrreldavad lubatud määraga inimeste toidus. Eksperiment põhjustas kroonilist koliiti (käärsoolepõletikku) selle haiguse eelsoodumustega hiirtel ning alaägedat soolepõletikku ja metaboolse sündroomi nähtusid normaalse immuunsüsteemiga hiirtel. Metaboolne sündroom on teadupärast konditsioon, millega kaasneb ülekaalulisus, insuliini resistentsus, kõrge vererõhk ja paigast ära kolesteroolitase. Hoolimata sellest, et tegu oli loomkatsega, näitavad kogemused, et samalaadne mõju on neil E-ainetel ka inimeste seedetraktile.

Toidutööstuses kasutatavate emulgaatorite hulka kuuluvad muu hulgas ka letsitiin (E 322), ksantaankummi (E415), polüglütseroolid ja karrageen (E407). Viimasega seostatakse nii haavandilise koliidi kui teiste põletikuliste soolehaiguste sümptomite halvenemist, samuti on uuringud viidanud selle E-aine võimalikule kantserogeensele toimele.

Emulgaatoreid lisatakse paljudele toitudele (jäätistele, piimatoodetele, salatikastmetele, küpsistele, dessertidele etc.), kuna need parandavad tekstuuri, pikendavad säilivusaega ning takistavad tootes olevate rasvade ja õlide eraldumist.

Hoolimata toidutööstuste poolt korratavast mantrast nagu oleksid enamus E-aineid meile ohutud, näitavad uuringud sageli hoopis vastupidist reaalsust. Järjest enam tundub, et E-ainete äpp peaks olema iga poeskäija kohustuslik kaaslane. Tehnikavõõramat poodlejat aitaks ehk hädast välja poekorvi või -käru juurde kuuluv luup ning pealuu ja säärekontide pildiga raamatuke ohtlike E-ainete loeteluga.

Autor: Liis Orav, integratiivne terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav

Allikas: Toitumistarkus.ee

Loe lisaks: Kõht korda! 14 nippi seedimise soodustamiseks

Varjatud suhkrusõltuvuse küüsis: 8 põhjust, miks valge suhkur menüüst välja jätta

11 põhjust, miks su kehakaal ei lange

Viis nõuannet rasvapõletuse suurendamiseks

KOMMENTEERI!