Mõned tervislikud toidud tatrast
Tatrakissell
Koostis: tatrajahu, (tatra)mesi, marjade või puuviljade püree.
Valmistamine: 1 liitri vee kohta võtta 3-4 supilusikatäit peentatrajahu (toortatrast), 1-2 klaasi püreed ja 2-3 spl mett. Panna vesi keema, lahustada jahu 3 klaasis vees, segades ühtlaseks seguks. Keetmise alguses valada vette peenikese joana segu, pidevalt segades, et ei tekkiks klimpe, oodata, kuni kõik läheb keema ja võtta ära pliidilt. Kisselli jahtumisel (jahutamisel) alla 40 kraadi valada, segades sisse ettevalmistatud marjade või puuviljade püree. Hästi sobivad püreestatud mustikas, vaarikas, aedmaasikas, jõhvikas, kiivi; värskelt tehtud puuviljade mahlad vastavalt maitsele. Võib kisselli vees enne leotada ja keeta pehmeks kuivatatud või värskelt tükeldatud puuvilju ja edaspidi tegutseda analoogselt.
Tervislik on võtta hommikuti 1 klaasitäis ja 0,5l pudeliga kaasa päevaseks joogiks või toiduna pikal teekonnal või tegutsemisel, sportimisel, pikaajalisel töötamisel jne. Hästi säilib, eriti hea jahutatuna tatraküpsistega, juustuga jne.
Toime: normaliseerib ainevahetust, takistab rasvumist, hea toit ajule, ennetab vähi arengut. Eriti hea tarvitada enne igasugust intensiivset tegutsemist (töö arvuti taga, eksamid, igasugune "ajudega ragistamine", spordivõistlused jne) või sellist laadi tegutsemise käigus tekkivatel vaheaegadel (iga 1,5-3 tunni tagant).
Toortatrasalat
Koostis: 1,5 klaasi tatart, 200 g konservmaisi, 1 karp tuunikala vees, soola, tuunikalavedelikku, 100g juustukuubikuid, 2 keedupeeti, pipart, pisut õli.
KOMMENTEERI!