Koored: kas tõesti puu-ja köögiviljade kasutu osa?


Koored: kas tõesti puu-ja köögiviljade kasutu osa?
Kuivatatuna või suhkurdatuna saab apelsinikoori kasutada pudingute, kookide ning kokteilide maitsestamiseksFoto: depositphotos.com

Kas te olete kunagi mõelnud kui palju toitu me igapäevaselt puuvilju ja juurvilju koorides minema viskame? Vastupidiselt tavalisele arvamusele on koored söödavad, maitsetest pakatavad ning neist on võimalik palju põnevaid toite valmistada, vahendab Vegamama.ee.

Kartuli, apelsini ega ka õuna koori minema visates kaotame nii vajalikes toitainetes kui ka põnevates maitseelamustes. Puuviljade ning juurviljade koori on väga lihtne taaskasutada. Siin on teile väga lihtsad nipid, kuidas köögijäätmeid vähendada. Toidujäätmed on globaalne probleem ning igaüks meist saab midagi ette võtta, et toiduained, mida saab taaskasutada ei lahkuks köögist prügikotis. Pea ainult meeles, et kasutamiseks sobivad puhatalt ja ökoloogiliselt kasvatatud puu- ja köögiviljade koored, sest suurtest supermarketitest ostetud viljade koored on enamasti taimekaitsemürkidest tulvil.

Ingver

Tavaliselt koorime ingveri ning viskame koored minema nii marinaade kui ka kõige lihtsamat ingveriteed tehes. Kõigepealt natuke teistpidi soovitus ingverile marinaadide ja tee tegemise puhul koored külge jätta, kuid kui nüüd üleliigsetest ingverikoortest juttu teha, siis saab need üliedukalt kuivatada (kas ahjus, dehüdreerija abil või ka päikselisel aknalaual) ning peeneks puruks jahvatada. Jahvatatud ingverikoortest saab mõnusat teed või maitseainet puljongites, suppides, karrides või ükskõik kuhu kujutlusvõime juhatab.

Seotud lood:

Õun

Õuna on kõige kasulikum süüa koos koortega. Sellegipoolest süüakse tihtipeale mugavuse pärast õuna koorituna ning muidugi nõuavad puuvilja koorimist ka paljud magustoiduretseptid. Üle jäänud koored saab ära kasutada kokteilides, kuivatades ja jahvatades saab teha kodust puuviljateed või siis koored terveks jättes saab nendest valmistada moosi.

Arbuus

Loomulikult oleme me kõik huvitatud just arbuusi mahlasest sisust kuid tegelikult on ka kooreosa sama toitev. Seega miks peaksime selle minema viskama. Tegelikult ei peagi. Arbuusikoort saab täpselt samamoodi marinaadiga purki panna nagu kurke. Isegi maitse on neil sarnane. Natuke teistsuguseks hoidiseks praadige viilutatud koori soola, suhkru, sidrunimahla, tšilli ja kaneeliga- väga mõnus aeg-ajalt näksata!

Kartul

Kui sa arvad, et kartuli peab ära koorima, et häid friikaid teha, siis see ei ole üldse tõsi. Kartuleid saab koortega nii keeta kui ka praadida, kuid kui on plaanis teha kartulitoitu kooritud kartulitega, siis jäta koored alles, pane nad veidikeseks ajaks likku, kurna, maitsest ning tee ahjus mõnusaid kartulikoore snäkke. Samamoodi kasuta ka bataadi ning porgandi koori.

Apelsin

Mõnusad apelsinisektorid või värskelt pressitud mahl võivad küll koortelt tähelepanu kõrvale juhtida, kuid oota veidike enne kui koored minema viskad. Kuivatatuna või suhkurdatuna saab neid kasutada pudingute, kookide ning kokteilide maitsestamiseks. Sellele mõeldes tuleb kohe oma vanaema valmistatud jumalik sukaad meelde!

Sidrun

Sidrunikoort saab täpselt samamoodi kookide ja jookide värskendamiseks kasutada, kuid lisaks sellele kasutusvõimalusele on üks põnev nipp veel. Kui sidrunikoored kuivatada ning jahvatada, annavad nad erinevate marineeritud köögiviljade marinaadidele imelise maitse.

Allikas: Vegamama.ee

KOMMENTEERI!