Hea koduleiva retsept pimedasse talveaega

 (1)
Hea koduleiva retsept pimedasse talveaega
leibalkeemia.ee

Küpseta endale isuäratav koduleib, mis on täis tervislikku kraami, näiteks nõgese- ja saialillejahu, päevalille- ja kanepiseemneid ning muidugi pühendunud ja südamega meisterdamist.

Terve Elu kalendermärkmik 2015 on tore praktiline märkmik-raamatuke ja hea abimees kogu aastaringiks, kust leiab üle 50 erineva loo, nõuande ja retsepti, nende hulgas ka ühe väga hää koduleiva tegemise õpetuse.

Tervisliku koduleiva tegemine

Võta u 1,2 kilo rukkipüüli, paar peotäit rukkikliisid ja linnasejahu, üks peotäis speltajahu, paar supilusikatäit rohelist jahu (näiteks nõgese-, saialille- või lutsernijahu), päevalille-, kanepi- ja linaseemneid, 150 g rafineerimata suhrut, 5 tl meresoola, köömneid, koriandrit.

Tõsta eelmisest leivateost allesjäänud või naabrinaise käest saadud juuretisepeog savikaussi. Lisa liiter toasooja vett ja peent rukkijahu niipalju, et segades tekib hapukooresarnane mass. Pane kausile puhas rätik peale, mähi kausike soojalt sisse ja pane ööseks sooja ruumi hapnema.

12 tunni möödudes lisa jahu ja pidevalt sõtkudes muud ained, nii kaua kui tainas on parajalt sitke, lurtsub ja plörtsub mõnusasti.

Pane tainas võiga määritud küpsetusvormi, vajuta sisse kaitsemärgid või augukesed ja aseta tainas paariks-kolmeks tunniks sooja kohta kerkima. Sejärel küpseta umbes 250 kraadises ahjus 10-20 minutit ja seejärel umbes tunnike 200-kraadisel režiimil.

Seotud lood:

Ahjust võetud leivad kasta leige veega ja lase rätiku all järelküpseda - kui meelitav leivalõhn pole sind veel sundinud esimest tükikest murdma.

Head isu!

Rohkem infot Terve Elu kalendri kohta leiad SIIT

KOMMENTEERI!