Praegusel ajal toetab riik profülaktilist ennetavat meditsiini väga vähe. Ainuke võimalus, et midagi muutuks, seisneb ehk selles, et iga inimene ise midagi enda heaks ette võtab. Enda eest hoolitsemise üks olulisemaid alussambaid on toitumine.
Sobiva toitumise filosoofia on oma olemuselt väga ebaselge. Ilmub tohutult kirjandust, artikleid, lehekülgede kaupa räägitakse toitumisest ja kõikjal näeme kasutatavat sõna "tervislik toitumine". Minul on aga seetõttu tekkinud küsimus – miks me nii tihti seda sõna kasutame, kui me isegi täpselt ei tea, mis see tervislik toitumine on?
Oma loengutes esitan ma sageli küsimuse: kui näiteks mina tahan tervislikult toituda, siis kes mind aitab; kes ütleb, mis on tervislik toit? Vastused on peaaegu igas auditooriumis, olenemata kuulajaskonna haridusest ja taustast, sarnased: toit peab olema tasakaalustatud, soovitatavalt mahetoit, ilmselgelt puhas. Aga mitte keegi ei oska konkreetselt vastata: KUIDAS tervislik toitumine siiski täpselt käib? Mida ja millal ning kui palju süüa? Selle täpsustava küsimuse juures hakatakse käsi laiutama. Kui konkreetselt hakata otsima ja vaatama, mis on tervislik toit, siis tegelikult leidub väga vähe konkreetseid ettepanekuid, mida tervisliku toitumise all silmas peetakse.
Mind üllatab, et inimesed laskuvad banaalsete soovitusteni: kui tahate tervislikult toituda, peab külmkapis olema viis rohelist asja. Mõte on ju hea, aga süüvime nüüd asjasse rohkem. Kui need viis asja on kasvanud mullas, kus on palju nitraate; kui ostan selle kauba supermarketist, teadmata, kes on selle kasvatanud – kus ja millistes tingimustes –, siis lükkab see ju ümber tõsiasja, et iga roheline asi on kohe ka tervislik! Loomulikult oleks siis hea valida mahetoitu, aga praegu on olukord paraku selline, et suurem osa inimestest lihtsalt ei saa seda endale lubada. Kas pole absurdne, et isegi iga päev tööl käies ja raha teenides ei saa me endale lubada täisväärtuslikku ja puhast toitu?
Sama on ka lihatoitudega. Kui mõni ettevõte tuleb välja mõne uue liha- või kalatootega, kus on kirjas, et see on väga tervislik vorst või sink, sest seal on näiteks vähem rasva, siis sageli jääb kõrvale peamine küsimus: kui palju on seal lisaaineid? Tekib paratamatult taas küsimus, kas see ikka on tervislik.
KOMMENTEERI!