A-vitamiini on meil toidust võimalik saada kas valmiskujul või sünteesib meie keha seda ise taimses toidus leiduvatest karotenoididest. Karotenoidide mõju inimorganismis arvatakse olevat sarnane nende rollile taimedes: pakkuda kaitset päikese radiatsiooni eest.
Karotenoide sisaldavad hulgaliselt tumerohelised, kollased, oranžid ja punased viljad ning marjad: nt. porgand, suvikõrvits, brokoli, maguskartul, tomatid, lehtkapsas, mangod, apelsinid, astelpajumarjad, goji-marjad, melon, virsikud ja aprikoosid. Valmiskujul leidub A-vitamiini näiteks maksas, piimatoodetes, munas ja kalas.
C-vitamiin (askorbiinhape) on vahest üks tuntumaid vitamiine ja ka temal on antioksüdantsed omadused. C-vitamiini tuntumateks allikateks on näiteks värsked ja külmutatud marjad (mustsõstrad, maasikad, mustikad, astelpajumarjad), tsitrusviljad (apelsinid, mandariinid, sidrunid, greip), aga samuti paprika, tomat, brokoli, rohelised lehtviljad ja kapsas.
Oluline on teada, et C-vitamiin on väga tundlik vitamiin ja selle sisaldus toidus väheneb kiirelt kokkupuutel õhuga ja kuumutamisel. Kuna vitamiin C on veeslahustuv, ei saa keha seda varuks koguda ja seetõttu on oluline igapäevaselt C-vitamiini-rikast toitu süüa.
E-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin ja samuti antioksüdant. E-vitamiin kaitseb meie kehas eelkõige rasvu sisaldavaid kudesid (nt. nahka). Lisaks toetab E-vitamiin mineraalaine seleeni efekti ja suurendab A-vitamiini mõju.
E-vitamiini allikateks on näiteks nisuidu, sojauba, taimeõli, astelpajumarjad, pähklid ja seemned. Samuti lisatakse E-vitamiini paljudele margariinidele. Vitamiin E hakkab toidust vähenema nii kokkupuutel õhuga kui valgusega, mistõttu võiks E-vitamiinirikkaid toiduaineid säilitada pimedas ja õhukindlalt.
Antioksüdantsete omadustega on ka vitamiini-taoline rasvlahustuv ühendkoensüüm Q10 , mida nimetatakse vahest ka Q-vitamiiniks ning mida me saame peamiselt toidust. Koensüüm Q10 on eriti vajalik intensiivselt töötavatele organitele (süda, lihased, maks, neerud) ning seda arvatakse mängivat olulist rolli vananemisprotsessi pidurdamisel.
Koensüümi Q10 leidub näiteks täisteraviljatoodetes, pähklites, spinatis, oliiviõlis, sardiinides, makrellides, looma- ja kanalihas ja munas.
Muud antioksüdandid
KOMMENTEERI!