Meile on pikka aega on räägitud, et loomseid rasvasid tuleb kahel peamisel põhjusel vältida: saame nende söömisega palju kolesterooli ning küllastunud rasvhappeid, mis on väidetavalt väga kahjulikud. Küllastunud rasvhapete osas minnakse isegi nii kaugele, et joonistatakse võrdusmärk nende ja loomsete rasvade vahele. Tegelikkuses sisaldavad loomsed rasvad tasakaalustatult küllastunud rasvhappeid, monoküllastumata rasvhappeid ja polüküllastumata rasvhappeid (nt searasv vastavalt 45%/45%/10%).
Küllastunud rasvhapped ei ole meile kahjulikud – vastupidi, need on äärmiselt vajalikud. Küllastunud rasvhapped moodustavad rakumembraanide ehitusmaterjalist 50%, aitavad kaltsiumil paremini luudesse jõuda, on eelistatud toitained südamele, kaitsevad maksa alkoholi jm mürkide eest, tugevdavad immuunsüsteemi ning toetavad keha puhastusmehhanisme.
Tegelik probleem on liialt suur polüküllastumata rasvhapete osakaal, eriti omega 6 rasvhapete suur ülekaal meie toitumises, mis modernseid haigusi ja ülekaalulisust põhjustada võib. Kolesterooli kohta levitatakse müüti, et see kuhjub veresoonte seinte külge ning põhjustab veresoonkonnahaigusi. Samuti räägitakse meile heast (HDL) ja halvast (LDL) kolesteroolist. Tegelikkuses on kolesterooli on vaid ühte tüüpi – see, mida me rakud toodavad ja see, mida toiduga saame, on molekulaarstruktuurilt identne. HDL ja LDL on lipoproteiinid, mille roll on rasvlahustuvaid toitained, sealhulgas kolesterooli, rakkudesse transportida.
Kolesterool on äärmiselt oluline, sest see aitab kehal haavasid, rebestusi ja artereid parandada, annab rakkudele õige jäikuse, on vitamiin D eellane, on võimsaim looduslik antioksüdant ja kõikide hormoonide eellane.
3. Kummardatakse tera-, eriti täisteraviljasid (nisu, rukis, kaer)
Räägitakse, et täisteraviljad (täisteraleib, -sepik, -pasta, -pudrud jne) on äärmiselt kasulikud ning isegi hädavajalikud kahel põhjusel: need sisaldavad palju häid mikrotoitaineid (vitamiine ja mineraale) ning kiudaineid. Tegelikkuses ei saaks väide teraviljade kasulikkusest tõest kaugemal olla. Need on kahjulikud väga mitmel erineval põhjusel.
Esimene on gluteeniprobleem, mida kõik teraviljad sisaldavad. Inimeste gluteenitaluvus on erinev, kuid väidetavalt on vähemalt 70% inimestest gluteenitalumatud. Gluteeni söömine kutsub kõigil talumatutel erinevaid sümptomeid esile: liigesevalud, seedeprobleemid, nahaprobleemid, autoimmuunhaigused, seedeelundkonnahaigused, depressioon, peavalud, kõhuvalud, väsimus, kurnatus jne.
KOMMENTEERI!