Piimaseen on ka suurepärane K2-vitamiini allikas. Tegu on vitamiiniga, mis orkestreerib kehas kaltsiumi paigutamist luudesse ning blokeerib oma tubli tegevusega seega ohu, et kaltsium saaks ladestatatud veresoonte seintele või ajju, kus see tekitakse erinevaid tõsiseid terviseprobleeme. Kefiir sisaldab hulgaliselt tõhusaid ensüüme, mis aitavad lõhustada sooles komplekssüsivesikuid ja vähendavad seeläbi gaaside ja puhitiste tekkevõimalust.
Sagedane küsimus on, kas laktoositalumatud võivad Tiibeti piimaseent kasutada. Vastuseks võib öelda, et laktoositalumatust esineb tugevamal ja nõrgemal kujul, seega oleneb kõik inimese individuaalse talumatuse määrast. Küll aga on teadusuuringud näidanud, et Tiibeti piimaseene jook leevendab laktoositalumatust ja parandab piimasuhkru seedimist, seega võiks seda tasahaaval ja ettevaatlikult kindlasti katsetada.
Kuidas Tiibeti piimaseent kasutada?
Tiibeti piimaseenele valatakse peale piim ning hapnemise ajal hoitakse seda toatemperatuuril. Kui soovite hapnemisprotsessi aeglustada võib seene koos piimaga ka külmikusse asetada. Ühe klaasi piima kohta võetakse umbes 1 tl piimaseene õisikuid. Piimal tuleks lasta fermenteeruda ca 18-24 tundi, külmikus läheb aega umbes poole kauem. Palju sõltub ka jooja maitse-eelistustest - kui armastate hapumat, laske piimal kauem hapenduda, kui nii haput ei soovi, kurnake jook varem. Üldine reegel on, et reegleid pole. Seenekasvatamine pole raketiteadus ja igaüks teeb just nii, nagu endale kõige paremini sobib.
Seen eelistab töötlemata toorpiima, kuid saab edukalt hakkama ka pastöriseeritud poepiimas. Samuti võib piimaseent kasvatada kitsepiimas või taimsetes piimades. Viimase eelistuse puhul tuleks seenekest aeg ajalt siiski turgutada ka tavalises lehmapiimas, sest meelsamini toitub ta siiski just loomse piima suhkrust.
Peale joogi kurnamist tuleks seeneõisikutele peale valada uus piim. Hapnemisprotsessi ajal hoitakse piima ilma kaaneta, toatemperatuuril, vajadusel putukate eest riidega kaetult. Seen ei talu metalli, seega oleks segamiseks hea kasutada just puidust lusikat. Hapnemisprotsess võiks toimuda keraamilises või klaasist nõus, plastikkaussi tuleks igal juhul vältida.
Kui asi ikka veel segane tundub, siis saab seenekesega silmast silma tutvuda järgneva video vahendusel SIIN.
KOMMENTEERI!