Stressiga paremaks toimetulekuks, oma neerupealsete turgutamiseks ja närvisüsteemi tugevdamiseks on kasulikud pähklid, eriti mandlid, toored seemned ja nende õlid, avokaado, kaunviljad, värsked puu- ja köögiviljad, marjad. Ka kala ja mereannid (omega 3 sisalduse tõttu), taimetoitlastel linaseemned, kanepiseemned, avokaado.
Kehale on koormav seedida ühte ja sama toitu päevast päeva. Väga kerge on viia end samade toitude söömisega toitude talumatuseni. Maailmas on umbes 350,000 erinevat söödavat taime. Proovi süüa vähemalt neli järjestikust päeva erinevat toitu hommikuks lõunaks ja õhtuks. Vikerkaarevärvi taimede söömine igapäevasalt kindlustab meid peaaegu kõikide erinevate toitainetega, mida meie organism elus püsimiseks ning stressiga toimetulekuks vajab.
Söö regulaarselt. Kolm põhitoidukorda ja kaks vahepala. Pikad vahed söögikordade vahel teevad sind väga näljaseks ja põhjustavad suuri veresuhkrutaseme kõikumisi.
Orgaaniline toit on olulisel kohal võitlemaks stressiga, kuna orgaaniliselt kasvatatud taimed sisaldavad umbes 30 korda rohkem toitaineid kui mitte orgaanilised taimed.
Kui oled ostmas oma toitu poest, siis pea meeles olulist mantrat: vali võimalusel esimesena alati värske tervik toit, mida ei ole külmutatud, kuumutatud, soolatud, magustatud, pastöriseeritud, konsentreeritud, suitsutatud ega marineeritud ning rikastatud ainetega, mida sa ei suuda normaalselt väljagi hääldada.
Väldi stimulante. Stressis inimene on varmas haarama stimulantide järgi nagu kohvi, kõrge rasva- või suhkrusisaldusega toodete järgi. Need toidud tõstavad stressihormoonid lakke ega lase neil alla tulla. Suhkur, nikotiin ja alkohol stimuleerivad adrenaliini, et valmistada sind ette "võitle ja põgene" reaktsiooniks. Šokolaad sisaldab nii kofeiini kui suhkrut - nii et topelt löök tõstmaks stressi taset kõrgele.
Joo vett. Vesi niisutab kogu su keha ja aju, aidates sul stressi tekitavates situatsioonides paremini hakkama saada. Parim on kehatemperatuuril vesi. Väldi plastikpudeleid, mis võivad vett rikastada soovimatute kemikaalidega.
Autor: Egle Koppel
Allikas: Kehakeel.ee
KOMMENTEERI!