Vere kõrge kolesteroolitase on sagedane terviseprobleem, mis tekitab küsimusi ja paneb muretsema. Samas kaasneb kolesterooliga ka palju segadust ja valestimõistmisi, mistõttu on teemat ikka ja jälle mõtet põhjalikumalt käsitleda.
Kolesterool on meie organismile ülivajalik aine, ca 75-80% sellest sünteesib keha oma igapäevasteks vajadusteks ise. Kolesterool on steroidhormoonide ja ka immuuntasakaaluks nii olulise D-vitamiini eelaineks. Meelde tasub tuletada ka fakti, et kolesterool on viimse kui rakumembraani väärtuslik koostisosa, ilma milleta ei moodustata ühtki rakku meie pidevalt uuenevas kehas. Kolesterooli kaasabil toodetakse organismis rasvade seedimiseks vajalikke sapphappeid ja teisi biomolekule, kolesterool aitab parandada haavu ja kaitseb nahka.
Kolesterool on ka oluline antioksüdant, mis kaitseb muu seas aju ning paneb aluse müeliini ja vajalike närvivahendusainete tootmisele . Vanemas eas tõuseb organismis kolesteroolitase füsioloogiliselt, seda seoses suurenenud vajadusega organismi toetada, rakumembraane stabiliseerida ja põletikukoldeid paigata. Teadusuuringud on sedastanud, et kõrgem kolesteroolitase aeglustab aju allakäigu kiirust neurodegeneratiivsete haigustega patsientidel. Need, kelle kolesteroolitase on kõrgeim, säilitavad pikas perspektiivis kõige paremal tasemel funktsionaalsuse. Tänapäeval Põhjamaades levinud soovituste kohaselt kaalutakse üle 50-aastaste puhul medikamentoosse ravi vajadust alles siis, kui üldkolesteroolitase on üle 7 mmol/L.
Levinud arvamuse kohaselt viitab kõrge kolesteroolinäit suurenenud riskile haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse (nt ateroskleroosi), kuid see ei pruugi nii olla. Uuringute põhjal on ca pooltel infarkti või insuldi saanutel kolesteroolinäidud korras, küll aga on neil kõigil normist väljas homotsüsteiininäit, mida reeglina ei kontrollita. Üldkolesteroolinäidust tunduvalt olulisem on tasakaal erinevate kolesterooli tüüpide (üldkolesterool, HDL, VLDL, LDL-i erinevad alaklassid) vahel. Tänapäeva kaasaegsetes laborites on võimalik lipiidide aterogeensust ehk kolesterooli tüüpide vahekorda ka detailselt hinnata.
KOMMENTEERI!