Ghee, armastuse eliksiir: seitse põhjust, miks ghee´d tasub kasutada igal naisel


Ghee, armastuse eliksiir: seitse põhjust, miks ghee´d tasub kasutada igal naisel
Foto: depositphotos.com

Ghee - selitatud või ehk võiõli ehk võirasv - on kuldne rasv, suurepärane toiduaine, ravim ja kosmeetikum. Ghee valmimist võib vaadelda alkeemilise protsessina, mille käigus muudetakse vähema väärtusega robustsem või kollaseks vedelaks kullaks. Ajurveda praktikuna olen ghee andunud fänn ja soovin sinugagi, armas Naine, seda armastust jagada, kirjutab Mirjam Hakkaja raamatus "Elu puudutus"

Seitse põhjust, miks ghee´d armastada

1. Arvukad raviomadused

Ghee aitab su heale tervisele kaasa lugematul hulgal viisidel ning sobib enamasti ka neile, kes ei talu piimas leiduvat kaseiini või laktoosi, sest need on ghee valmistamise protsessis eemaldatud. Oluline on lähteaine ehk või kvaliteet. Ideaalse ghee saab rohutoidul kasvanud ja armastusega hoitud lehma piimarasvast.

Seespidisel tarbimisel imendub ghee läbi seedetrakti ja kõikide kudede, toites, tervendades, noorendades ja uuendades nahka, plasmat ja verd, rasv-, lihas-, närvi- ja luukudet, luuüdi ning sugurakke, toetades viljakust ja immuunsust.

Ghee on tuntud afrodisiaakumina, sest annab kehale energiat pikaks kirglikuks ööks ja on väga hea E-vitamiini-allikas, mis omakorda on tuntud n-ö seks-vitamiinina. Samuti suurendab ghee head isu, seda nii söögi kui armatsemise järele.

Ajurveda teadmiste järgi aitab ghee juhtida ravimtaimede ja tervendavate vürtside väge organismi sügavamatesse kudedesse. Ravimtaimi ja -vürtse koos ghee'ga sisse võttes aitab viimane neid juhtida organismis just sinna, kuhu vaja. Toetab immuunsüsteemi.

Seotud lood:

Ghee parandab intellekti, ajutegevust, mälu ja silmanägemist, muudab hääle tugevamaks ja hääletooni kaunimaks ning aitab seedida rasvu, vähendades mõõdukal tarbimisel vere kolesteroolisisaldust. Uuringute kohaselt võib ghee takistada vähirakkude moodustumist ning toimida viirusevastaselt.

Ghee toimib mõõdukal tarbimisel vastavalt organismisisese intensiivsuse vähendajana või siis õrna seedimise toetajana - kuidas parasjagu kellelegi vaja on. Selliselt soodustab ghee organismi homöostaasi ehk isetervenemisvõimet ja juhatab meid mõõdukuse kuldsele keskteele, aidates luua rahu seedimises ja meeles.

Nipp

Välispidisel kasutamisel leevendab ghee oma jahutava toime tõttu kergeid nahapõletusi, aitab vältida villide teket ning vähendab arme. Ghee sobib näiteks rasedusarmide ja päikesepõletuse ennetamiseks. Olen ghee'd edukalt kasutanud päikesekreemi asemel Alpides nii enda kui lapse näonahal kaitseks päikese, tuule ja külma eest.

2. Köögis asendamatu

Ghee muudab toidud maitsvaks, annab naudingutunde söömisel ja rahulolutunde pärast sööki. Lisaks toetab ghee seedimist ehk teisiti öeldes süütab seedimistule: ghee'ga valmistatud toitu on kergem seedida ja toitaineid lihtsam omastada.

Ghee'l on kaks olulist eelist taimeõlide ees. Enamik taimeõlidest, v.a palmi- ja kookosrasv, muutub kuumutamisel seedimatuks. Teine oluline eelis on ghee pikk säilivusaeg. Taimeõlid oksüdeeruvad ja liisuvad üsna kiiresti peale pudeli avamist, ghee säilib köögiriiulil vähemalt kuus kuud.

Paras kogus ghee'd toiduvalmistamisel on pool kuni üks teelusikatäis ühe portsjoni kohta. Erinevalt võist kannatab ghee kõrget kuumust ega lähe kõrbema.

Ghee võiab kehasiseseid kanaleid, aitab vältida ummistusi ning mõõdukal kasutamisel ei lisa kehakaalu. Ghee'ga valmistatud toidu söömisel treenid oma maitsemeelt ja harjudes eelistad kokkamisel seda igal juhul madala kvaliteediga rasvainele. Ghee'ga on hea praadida ka liha ja kala, sest ghee toetab loomsete rasvade seedimist. Ghee vähendab magusavajadust.

Nipp

Meie pere lemmikroogade hulka kuuluvad ahjuköögiviljad ghee'ga. Segan potis hakitud eestimaised hooajalised köögiviljad ghee ja soolaga läbi, laotan ahjuplaadile ja pistan siis 15 minutiks 200-kraadisesse ahju. Peale raputan salveid, tüümiani või rosmariini. See roog viib keele alla nii lastel kui täiskasvanutel, on kerge seedida ega tüüta kunagi ära.

Ghee's kuumutatud sibul, küüslauk ja riivitud porgand vürtsidega annavad kokku suurepärase puljongi, pajaroa- või supipõhja. Meie pere lemmiksupi borši põhja valmistamiseks kuumutan ghee's vürtsköömneid, musti sinepiseemneid, riivitud ingverit ja porgandit.

Ghee'ga praadides saab ka imemaitsvaid pannkooke.

3. Aitab lastel kasvada

Loe veel

Ghee toetab laste arengut ning tugevdab nende immuunsüsteemi. Suurendades rahu-, armastus- ja turvatunnet, vähendab ghee hüperaktiivsust ja keskendumishäireid. Koolilaste puhul aitab ghee kasutamine toitudes kaasa intellekti arengule ja õppimisvõimele. Rahututele lastele võib anda kolm korda päevas pool teelusikatäit ghee'd tassitäie sooja veega.

Nipp

Laste väetoit on ghee ja mesi segatuna vahekorras 2:1. See supermaius annab lapsele tasakaalukust, enesekindlust, stabiilsust ja armastuse tunnet, mis tänapäeva kiirustavas maailmas on muutunud defitsiidiks. Oluline on järgida ghee ja mee õiget vahekorda, sest võrdses koguses kasutatuna tekitab see kombinatsioon seedeensüümide konflikti.

4. Suurepärane kosmeetikum

Ghee on rasvane ja toitev ning külmal ajal meie kliimas hea päevakreem, kaitstes õrna näonahka keskkonnasaaste, niiskuse ja külma eest. Ghee'd saab edukalt kasutada lõhenevatel huultel ja punetama kippuval ninal, kortsude ennetamiseks ja juba tekkinud kortsude silumiseks. Ise kasutan ghee´d meigialuse baaskreemi ja meigieemaldajana. Nahk jääb pehme, sile ja siidine.

Nipp

Juhul kui sulle ghee lõhn ei meeldi, saab sellest teha neutraalselt lõhnava niisutava kreemi. Kreemi tegemiseks läheb vaja 100 ml ghee´d ja 100 ml puhast keedetud toatemperatuuril vett. Pane ghee veega kaussi ja vispelda hästi vahtu (ghee on aeglase elustiili esindaja, aga siiski võib vahustada ka mikseriga või saumikseriga). Seejärel kalla üleliigne vesi ära ja korda protsessi niikaua, kui jaksu ja tahtmist, aga vähemalt 25 korda. Mida rohkem sa ghee'd sellisel viisil pesed, seda mõnusama kreemi saad. Ghee muutub valgeks, pehmeks ja siidiseks. Selliseks kreemitegemiseks võib aega minna umbes kaks tundi. Vispeldatud kreem on kergem ja õhulisem kui ghee ja sobib hästi ka rasusele nahale. Lõpuks võid saadud kreemi lõhnastada mõne tilga roosiveega.

5. Võimas noorendaja

Vananedes hakkavad elumahlad kuhtuma ja seda protsessi aitab ghee väga efektiivselt aeglustada. Ghee vähendab nii sisemist kui välist kuivust ja on seetõttu suurepärane organismi noorendaja. Organismi ja naha liigse kuivuse korral joo enne hommikusööki tassitäis sooja vett, kuhu on segatud teelusikatäis ghee'd. Välispidiselt toida nahka ghee'ga kaks korda päevas. Naised saavad ghee'st abi ka tupekuivuse ja -ärrituse korral.

6. Emotsioonide tasakaalustaja

Ajurvedas teatakse, et toidul on lisaks füüsilistele ja keemilistele omadustele, kaloritele, süsivesikutele ja rasvadele ka energeetiline ja emotsionaalne toime. Ghee'l on eriline mõju meelele, mõtlemisele ja emotsioonidele. Toetab mõtteselgust, loob seoseid ja tervikutunnetust, armastuse, hoituse, stabiilsuse ja kaitstuse tunnet rohkem kui ükskõik missugune muu toiduaine.

Ghee on suurepärane vastand tänapäevasele kiirustamisele, närvilisusele ja pealiskaudsusele. Ravitoimega kvaliteetse ghee tegemine vajab aega, hoolimist, armastust ja koostööd. Kogu tsükkel alates hoolivast lehmapidamisest, kus lehm on armastatud koduloom, piima ja või saamisest väikemajapidamises ning lõpetades ghee keetmisega nõuab aja panustamist, hoolt, pühendumist ja armastust. Ghee valmistamise protsess annab meile teadmise ja kogemuse sellest, kuidas maailmas on asjad omavahel seotud. Minu jaoks on ghee terve talupojamõistuse ja koostöö sümbol.

7. Ghee valmistamine on imelihtne

Parima ghee saad mahevõist, kuid ghee'd saab teha ka poe pakivõist. Pane soovitud kogus võid potti ja kuumuta aeg-ajalt segades keskmisel kuumusel, kuni või on sulanud. Siis keera kuumus kõige madalama peale ja lase vaikselt podiseda. Kahest 180-grammisest pakist võist tuleb umbes pool liitrit ghee'd.

Või läbib kuumutamisel eri staadiume: vahutab, mullitab ja praksub. Kui protsess muutub vaikseks ja segu potis läbipaistvaks, potipõhjas on väikesed kergelt pruunikad tükikesed ning peale on tulnud teist korda uus õhulisem vaht, on ghee valmis. Kui palju see aega võtab, oleneb või kogusest, aga tavaliselt 1-2 pakist võist umbes 15 minutit. Mina vahtu ei koori, vaid lasen sel kõvemaks minna ja kurnan siis välja. Ghee jääki kasutan toiduvalmistamisel, panen pudru või supi sisse või annan koduloomadele. Miskit ei lähe kaduma ja kõik on väärtuslik.

Või piisav kuumutamine on väga oluline kvaliteetse ghee saamiseks. Lase ghee'l natuke jahtuda ja kalla seejärel läbi metallsõela ja marli või köögipaberi klaaspurki.

Ghee suurepärased omadused säilivad kõige paremini klaaspurgis toatemperatuuril otsese päikesevalguse eest kaitstult. Et ghee hästi säiliks, jälgi, et võid saaks piisavalt kaua kuumutatud ning kasuta ghee purgist võtmiseks alati puhast lusikat.

Naudi ghee valmistamise protsessi! Sa oled kui loovkuninganna, kes iseendale ja oma lähedastele midagi väga väärtuslikku teeb. Tunne tänutunnet looduse ja kõigi inimeste ees, kes on andnud oma panuse, et sul oleks võimalik seda tervislikku kuldvõiet valmistada.

Autor: Mirjam Hakkaja

Allikas: "Elu puudutus", kirjastus Pilgrim

Loe lisaks: Naiselt naistele | Kaunite rindade saladus

Holistiline terapeut annab nõu: 10 tarkusetera naise tervise hoidmiseks

Alkeemia lugemisnurk | Miks naise käed enam ei tõuse

Naine, ära seksi ilma sisemise valmisolekuta, lihtsalt harjumusest, kohusetundest või soovist säilitada kodurahu!

KOMMENTEERI!