Täna on paasapäev: söö meeleiba ja küpseta õunapirukat


Täna on paasapäev: söö meeleiba ja küpseta õunapirukat
Foto: depositphotos.com

19. augustil on rahvakalendri järgi paasapäev ehk setude kirikupüha - Issanda Muutmise püha, mille ajal käiakse hommikul kirikus, kus pühitsetakse õunu, mida viiakse koos muude toitudega kalmistule. Mitmel pool on sel päeval peetud kirmast ehk külapidu ja külastatud sugulasi.

Obinitsas, Tailovas, Seretsovas ja muudes külades oli see oluline püha. Ka tänapäeval on näiteks Obinitsas paasapäev suur püha, kuhu sõidavad sugulased ja sõbrad üle Eesti kohale. Valmistatakse pühadetoidud ja käiakse 1952. aastal rajatud kirikus teenistusel, võetakse osa ristikäigust.

Kalmistul kaetakse lähedaste haudadel lauad. Väga oluline on toidu pakkumine, jutlemine, kalmistul jalutamine ja sugulastega kohtumine. Õhtusel kirmasel ehk külapeol esinevad aga ka mujalt tulnud laulikud.

20. sajandi alguses hakati peale õunte sellest ajast ka muid puuvilju ja herneid sööma. See on olnud veel värske mee proovimise päev. Tehti korpe ja meeleiba. Meeleiba söödi külma piimaga. Küpsetati ka õunapirukat.

Allikas: Folklore.ee

Loe lisaks: Kodumaised õunad pakatavad tervisest - söö iga päev vähemalt üks õun!

Müstiline naiselikkus: mis see on ja kuidas lapsepõlv seda mõjutab?

Seotud lood:

Nipid, kuidas saada enda kehaga heaks sõbraks

Feng shui nipid: need viis lille toovad sinu koju parima energia

KOMMENTEERI!