Muna ja südamehaigused: munad ei olegi paljukardetud deemonid toidulaual


muna on mõnus
muna on mõnus

Paljud inimesed, eriti need, kes muretsevad südamehaiguste pärast, hoiduvad tavapäraste väärarusaamade tõttu munade söömisest. Mida arvavad sellest aga teadlased ja arstid?

Harvadi Südameajakiri (Harvard Heart Letter) selgitab muna kohta käivaid toitumisalaseid fakte ja murrab müüte: 

Fakt:
Munad on hea toitainete allikas.
Üks muna sisaldab 6 grammi valke ja mõningal määral tervislikke küllastumata rasvu. Munad on ka hea koliini allikas, mida seostatakse mälu säilitamisega, samuti luteiini ja zeaksantiini allikas, mis võivad hoida ära nägemise kaotust.

Fakt: Munad sisaldavad palju kolesterooli.
Üks keskmise suurusega muna sisaldab 212 milligrammi kolesterooli. Seda on teiste toitudega võrreldes päris palju, võrreldava koguse võib leida vaid ühes maksa-, kreveti- või pardiliha portsjonis.

Müüt: Kõik see kolesterool läheb otse vereringesse ja seejärel arteritesse.
Tegelikult see nii ei ole. Enamiku inimeste puhul läheb verre ainult väike kogus kogu kolesteroolist. Küllastunud ja transrasvadel on palju suurem mõju vere kolesteroolisisaldusele.

Müüt: Munade söömine on südamele kahjulik.
Ainus suurem uurimus, mis on analüüsinud munade tarbimise mõju südamehaigustele (võtmata arvesse kolesterooli tasemeid ja teisi seotud näitajaid) ei leidnud mingit seost nende kahe vahel. Ehkki, diabeeti põdevate inimeste seas, kes sõid ühe muna päevas, oli kalduvus südamehaigustele siiski veidi suurem kui nende hulgas, kes muna harva sõid.

Kellele meeldib muna süüa, siis üks muna päevas peaks olema täiesti normaalne kogus, eriti kui vähendada paralleelselt küllastunud ja transrasvade tarbimist. Teine viis, kuidas nautida munade söömist ilma kolesterooli pärast muretsemata, on mitte süüa munakollast, milles sisaldub kogu kolesterool, või kasutada vedelaid munavalgeid või munakollase vabasid muna asendajaid.


Allikas: Väliskirjanduse põhjal refereerinud Alkeemia.ee

 

KOMMENTEERI!