Hurmaad pärinevad arvatavalt Hiinast. Viljad on olnud eelajaloolisel perioodil oluliseks toiduallikaks nii Hiinas, Koreas kui ka Jaapanis. Looduslik idadiospüür kasvab Hiina metsades ja selle viljasid on esmakordselt kirjeldatud umbes aastal 2000 e.m.a.

Hurmaade värvus on sõltuvalt kultivarist oranžikaspunane kuni kollakasoranž. Viljad valmivad tavaliselt viie kuu jooksul pärast õitsemist, tavaliselt oktoobris. Kasvuhoones kasvatatud taimedel on võimalik esimest saaki saada kaks kuud varem - augusti keskel. Küpse vilja mass on tavaliselt vahemikus 100-300 (400) grammi ning küpsust kontrollitakse sageli suhkrusisalduse määramisega.

Täiesti küps hurmaa on mahlarohke, magusa ja meeldiva maitsega ning hea lõhnaga. Hurmaad süüakse värskelt või kuivatatuna, viljadest pressitakse ka mahla. Hurmaad ümbritsev kest on küll õhuke, kuid mõrkjas ja parkaineterohke. Vilja sees leiduvaid seemneid ei maksa samuti süüa. Kooritud hurmaa sobib suurepäraselt püreestamiseks, puuviljasalatisse, keediste hulka, jäätisele, sorbetile, koogi- ja tordikaunistuseks. Veel sobib seda kasutada riisitoitudes, liharoogades, vähiliste ja juustu juures ning jogurtilisandina.

Puuviljal on eriline maitse ning suur A- ja C-vitamiini, beetakaroteeni ja kaaliumi sisaldus. Hurmaa on rasva- ja kolesteroolivaba. Sobib suurepäraselt tervislikuks vahepalaks. Keskmine hurmaa sisaldab endas vähem kui 120 kilokalorit ja mitmeid kasulikke toitaineid: 6g kiudaineid, 13mg kaltsiumi, 270mg kaaliumi.

Hurmaa kasulikkus:

 - Hoolitseb nägemise eest. Küps hurmaa vili sisaldab suures koguses beetakarotiini, mis tugevdab nägemist ja peatab silmade vananemist.

- Kaitseb kopse. Hoolitseb hingamissüsteemi eest, takistab bronhiidi teket. Kui olete kirglik suitsetaja, siis hurmaa on just teie jaoks!

- Toetab südant. Hurmaa koostises on taimsed suhkrud ja kaalium, mis tugevdavad südamelihaseid ja -sooni. Tänu sellele stabiliseerib hurmaa arteriaalset rõhku ja aitab võidelda hüpertooniaga.

- Tugevdab magu. Suurepärane vahend kõhuhäirete puhul.

- Sobib haavadele. Küpsed viljad omavad suurepärast antibakteriaalset toimet, pange puhas vili lõike- või põletushaavale ja kiire paranemine on garanteeritud.

- Päästab neere. Magneesium, mida hurmaas on, aitab organismist eemaldada naatriumisooli ja tänu sellele tühjendab neere.

- Ajage eemale aneemia. Viljades ja hurmaa lehtedes leidub peaaegu kõiki mikroelemente, eriti palju rauda ja vitamiine, seepärast on neist tehtud tee suurepärane vahend aneemia puhul.

- Ravib kurguvalu. Suure A- ja C-vitamiini sisaldusega tugevdab hurmaa immuunsust. Kui aga haigus siiski tabanud, siis loputage kurku mõned päevad järjest hurmaa mahlaga, mis on lahustatud ühes klaasis soojas vees.

- Ravib depressiooni. Üks küpse vili annab teie organismi magneesiumi, mis rahustab teie närve ja kindlustab hea une. Fruktoos ja glükoos hoolitsevad teie hea tuju eest.