Maka ehk mugulkress (Lepidium meyenii Walp.) on Boliivias ja Peruus kasvav ühe- või kaheaastane taim. Enamasti tuntakse teda Peruu makana. Maka kasvab kõrgmägedes ning ainult väga külmas kliimas ja kidural maapinnal. On tuvastatud, et mägipiirkondades looduslikult kasvava ja orgaanilise makajuure üks peamisi koostisaineid on hüpokotüül. Kuna hüpokotüülid ei moodustu kasvuhoonetes ega soojas kliimas, ei sisalda väljaspool Andide mägipiirkondi kasvatatud maka sama palju hüpokotüüli ja teisi toitaineid nagu looduslikult ja orgaaniliselt kasvanud makajuur.

Makat kasvatatakse tema juure pärast. Makajuurt on võimalik kasvatada kas köögiviljana või ravimtaimena. Bioloogiliselt sisaldab makajuur rikkalikult suhkrut ja valku. Maka sisaldab 60% süsivesikuid, 10% valku, 8,5% kiudaineid ja 2,2% rasvu. Veel leidub makas uridiini, õunhapet, bensoüülderivaati ja glükosinolaate jne. Kuivatatud makajuur sisaldab rikkalikult alkaloide, asendamatuid mineraale (seleen, kaltsium, magneesium ja raud), rasvhappeid (k.a. linoleenhape, palmithape, oleiinhappeid ning 19 amiohapet, samuti polüsahhariide.


Tervistavad omadused:

Makat on Lõuna-Ameerikas kasvatatud ja tarvitatud tuhat aastat. Maka turgutab immuunsüsteemi, ergutab aju tööd ning parandab meie organismi talitlust. Maka turgutab keskealiste ja vanemate inimeste elujõudu. Andides on makajuurt kasutatud energiataseme tõstmiseks, füüsilise ja vaimse väsimuse leevendamiseks ning organismi varustamiseks vajalike toitainetega. Lisaks aitab see vabaneda vananemisega seotud probleemidest ning võib ennetada ja ravida osteoporoosi ja aneemiat. Maka reguleerib ka naiste hormonaalset tasakaalu häireid: leevendab menstruatsioonivalusid ja menopausi sümptomeid.

Veel on maka tuntud oma võime poolest suurendada viljakust ning seda on juba ammust aega kasutatud libiido tõstmiseks, mistõttu seda nimetatakse taimseks viagraks. Kliinilised uuringud on näidanud, et makaekstrakt või makapulber võib tõsta meeste libiidot ja parandada seemne kvaliteeti. Seda võib seletada valkude ja elutähtsate toitainete kõrge kontsentratsiooniga, ehkki maka sisaldab kemikaali nimega p-metoksübensüül isothiotsüanaat, millel on afrodisaakumi omadused. Seetõttu peetakse Andide piirkonnas makat maagiliseks nooruse sümboliks.

Maka tarvitamine:

Peruus valmistatakse ja tarvitatakse makat mitut moodi. Juurekaela võib röstida. Fermenteerituna valmistatakse sellest lahjat õlut nimega chica de maca. Lehti võib tarvitada toorelt salatites või valmistada umbes nagu põldkressi või salatkressi, millega maka on geneetiliselt lähedane sugulane.

Makajuurt võib purustada ja keeta, millest saadav magus paks vedelik kuivatatakse ja segatakse piimaga, et valmistada puder või et küpsetada see koos teiste köögiviljade või teraviljadega. Peruulased ka röstivad makat või kuivatavad, seejärel jahvatavad pulbriks. Maka pulber on meie organismile palju kergem seedida kui töötlemata juur.

Makajuurt võib lisada mahladele, teraviljadele, jogurtile, piimale, puuviljasalatitesse jne. Makat pakutakse nii naturaaselt kui pulbri, želatiinitaolisel, kapslite või tablettide kujul. Mõned tootjad lisavad makapulbrit šokolaadile, kookidele, suppidele jm.


Päevane soovituslik kogus on umbkaudu 3-5 grammi ja eeskätt on seda kasulik tarvitada hommikuti.

Eestis on makat võimalik osta pulbrina erinevates müügipunktides.