Taimemürgid meie toidulaual | Millised on 12 kõige puhtamat ja 13 kõige mürgisemat puu- ja köögivilja?

Kas sina tead, millised on need marjad, puu- ja köögiviljad, mida võid südamerahuga süüa? Aga kas oled kursis ka sellega, milliseid meie lemmikuid pritsitakse ohtralt mürgiste kemikaalidega umbrohtude, taimehaiguste ja kahjurputukate tõrjeks? Loe Makarikamaa.wordpress.com'i vahendusel, mida tasub süüa ja millest tuleks pigem hoiduda või valida mahetoode.
Kuraditosin kihvtist ehk 13 kõige mürgisemat pestitsiidijääkide kahanevas järjekorras on:
1. Maasikas (kõige rohkem mürke täis)
2. Spinat
3. Nektariin
4. Õun
5. Virsik
6. Pirn
7. Kirss
8. Viinamari
9. Varsseller
10. Tomat
11. Paprika
12. Kartul
13. Kurk
Ma ise lisaksin siia ka tsitrused, mis on haiguste ja putukate suhtes väga kapriissed ning sestap pritsitakse neid tavapõllunduses taimemürkidega vähemalt 20 korda kasvuperioodi jooksul.
Tosin tublit ehk 12 pestitsiididest kõige puhtamat marja, puu- ja köögivilja mürkide kasvavas järjekorras:
1. Mais (mais on kõige puhtam, ent tema võib jälle olla geenmuundatud)
2. Avokaado
3. Ananass
4. Kapsas
5. Peasibul
6. Mango
7. Baklažaan
8. Melon
9. Kiivi
10. Lillkapsas
11. Greip
12. Maguskartul
Need andmed on, tõsi, USA kohta aastast 2017, aga annavad mingi ettekujutuse siiski. Euroopa kohta mul sellist nimekirja leida ei õnnestunud ja kui Euroliidu kodulehel midagi ka on, peab olema padubürokraat, et sealsest segadusest mingeidki andmeid suuta avastada. Küll aga on Euroopa kohta aastast 2015 teada, et üle 97% siinsetest toiduainetest sisaldavad pestitsiidide jääke.
Euroopa Top 3 kõige pestitsiidisemat olid: banaanid, rosinad ja paprika.
Ja Eestis? Aastal 2016 oli võrreldes aastaga 2011 pestitsiidide kasutamine kasvanud pea 2 korda! Kõige usinamad taimemürkide pruukijad on põllumehed - jah, needsamad, kes meile toitu kasvatavad, aga pestitsiide kasutatakse ka metsades, maantee- ja raudteeservadel, spordi- ja mänguväljakutel, parkides ja koduaedades.
Taimekaitsevahendid säilivad mullas aastakümneid ja jõuavad sealt ka põhjavette. Toidust leitakse üha enam mitme eri mürgi jääke, milline on nende koosmõju loodusele ja inimkehale, pole uurinud keegi.
Ka ma ise, kui Roundupi ehk glüfosfaadi kohutavast mesilaste, putukate ja kogu eluslooduse tapjavõimest midagi ei teadnud, suretasin koduaia võililli neile seda pritsides. Õnneks olen ma nüüd juba paarkümmend aastat targem. Pealegi on võilill mitte umbrohi, vaid üks võimsamaid ravimtaimi.
Mida teha? Süüa kas enda või tuttava ja turvalise põllumehe kasvatatud või mahekasvanud vilju, milles mitu head korraga - need on mürgivabad, tavapõllunduses kasvanutest toitainerikkamad ja lisaks toetad ka kohalikku maaelu. Ning koduaias jäta mürgid alati kasutamata.
Rootsi mahetoidueksperiment. Kaheks nädalaks vahetas viieliikmeline tavatoitu sööv Rootsi pere kogu oma söögikraami mahetoidu vastu. Eksperimendi alguses võetud uriiniproovid näitasid nende kõigi organismis erinevate pestitsiidide jääke. Ja kaks nädalat hiljem... kadunud olid pea kõik pestitsiidid! Ja seda ainult tänu mahetoidu söömisele. Paneb mõtlema, eks?
Autor: Marika Makarova
Allikas: Makarikamaa.wordpress.com
Loe lisaks: Mida sisaldavad sinu kosmeetikatooted?