Ideaalset menüüd ei ole olemas!

Eelmise sajandi alguses jättis hästi kindlustatud Ameerika hambaarst Weston A. Price oma tulusa töö ning pühendus reisimisele. Teda huvitas kirglikult, milline on täiuslik menüü tervete hammaste saavutamiseks. Kuid mitte ainult! Teda huvitasid ka põhjused, mis viivad hammaste lagunemiseni ning sealt edasi kogu keha degenereerumiseni. Hilisemalt "toitumise Isaac Newtoniks" kutsutud arst reisis ideaalse toidusedeli otsingutel läbi kogu maailma: ta käis tsivilisatsioonist puutumata Aafrika hõimude, Ameerika eskimote ja Peruu indiaanlaste juures. Oma rännakutel külastas ta Austraalia aborigeene ja raudteeliiklusest puutumata üksildasi Šveitsi mägikülasid. Reisidest sündis hiljem põnev raamat "Nutrition and Physical Degeneration", kuhu on detailselt kirja pandud ja üles pildistatud kõik reisidel kogetu.

Weston A. Price ei leidnud täiuslikku menüüd - kõik külastatud rahvad sõid drastiliselt erinevaid toite. Küll aga tegi ta ühe uskumatu avastuse: ükskõik milline põlisrahva traditsiooniline menüü ka polnud, püsisid inimeste hambad terved ja tervis säravalt korras, kuniks suudeti hoiduda töödeldud toitudest, siirupijookidest ja rafineeritud jahust. Niipea kui esimesed suhkrulaadungid pärale jõudsid ning läänelikud toitumistavad aastasadadega kinnistunud toidusedelit modelleerima asusid, saabusid kohale ka kättemaksuhimuline kaaries, ägav hambavalu ja kehaline dekadents. Olukord oli seda katastrofaalsem, et loodusrahvastel polnud kuskilt võtta õppinud hambaarste, kes neid hädas aidata oleksid saanud.

Niisiis pole olemas ideaalset toidusedelit, küll aga on olemas teatud põhimõtted, mida võiks järgida, kui elu armas on. Üks olulisim neist on süüa puhast looduslikku terviktoitu. Lähtuge oma valikutes lihtsast põhimõttest, et tõelisel toidul puudub silt koostisosade loetelust. Kui võtate puu otsast õuna, siis sisaldab see ainult õuna. Kui korjate metsast seene, siis saategi seene. Liha ongi liha, mitte maitsestatud segu sojast, nitrititest ja maitsetugevdajatest. Kui sööte TOITU selle sõna tõelises tä- henduses, ei pea te iial muretsema peidetud suhkru, sünteetiliste värvainete, transrasvade ja allergeensete mahuainete pärast.

Autor: Liis Orav, integratiivne terviseterapeut-toitumisnõustaja

Allikas: Kirjastuselt Pilgrim äsja ilmunud Liis Orava uus raamat "Toida oma tervist. Haiguste ennetamine ja tervise taastamine õige toiduvaliku ja loodusraviga"

Kuula Liis Oravat rääkimas pikemalt tervisest ja toidust täna, pühapäeval kell 14 Raadio 2 saates "Hallo, Kosmos!" ja SIIT.

Loe ka lugusid "Lõpetage peenutsemine, me oleme eluaeg nii söönud ..." ei pea enam paika! ja Alkeemia lugemisnurk. Tervistavad toitumissoovitused depressiooni ja ärevushäirete korral

KOMMENTEERI!