Kõrvetiste tunnuseks on valus põletav tunne rinnus või kurgus. See juhtub, kui maohape jõuab söögitorru, mille ülesanne on transportida toitu suust makku. Ebameeldiv põletav tunne võib kesta tunde ning intensiivistub pärast söömist. Tihti võib juhtuda, et kõrvetised annavad endast märku näiteks magades, kuna pikali heites voolab maohape lihtsamini söögitorru ning tekib maohappe tagasivool ehk refluks.

Korvetised.ee andmetel tekib maohappe tagasivool ehk refluks maost söögitorru, kui söögitoru ja mao vahel paiknev sulgurlihas, mille ülesandeks on reguleerida toidu sattumist makku ning selle hoidmist maos, ei tööta korralikult. Maohapet on inimesel vaja, et toitu seedida ning maos ta probleeme ei tekita. Kuna söögitoru limaskest on aga õrnem ja õhem, võib hape seal ärritust tekitada.

Arvukad uuringud näitavad, et maohappe vähendamine ei aita kõrvetiste tekkimist pidurdada, vaid ravib kõigest sümptomeid. Enne kui käsi ravimite järele sirutada, tuleks mõista, millest kõrvetised tekivad ning erinevate inimeste puhul võib põhjus olla erinev.

Halvad toitumisharjumused, toidutalumatus, ravimid, kroonilised infektsioonid, keskkonnast saadavad toksiinid ja krooniline stress aitavad kaasa seedeelundkonna põletikule ning madalale maohappele. Üks maohappe rollidest on hoida bakterite tase tasakaalus ning kui tarbida ravimeid, mis alandavad maohapet, võib tekkida Helicobacter pylori ülekaal, mis põhjustab gastriiti ja maohaavandeid.

Kuidas kõrvetised ära tunda?

Kuigi kõrvetised on ebameeldiv tervisehäda, mis niisama lihtsalt tähelepanuta ei jää, on mitmed sümptomid siiski sellised, mis otseselt arsti juurde tõttama ei pane. Oluline on vaevustega tegeleda, sest vastasel korral võib juhtuda, et tekivad hoopiski mao- ja söögitoru haavandid, mis on aga juba palju tõsisem tervisehäda.

Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul võivad sümptomiteks olla rinnakutagune valu, neelamisraskused, halb hingeõhk, hääle kähedus, kurgu- ning kõrvavalu, kibe või hapu maitse suus, mida põhjustab maohappe tagasiheide söögitorru, nii-nimetatud ülestulek kummardamisel.

Kõrvetiste all kannatajatel esinevad lisaks valu-ja ebamugavustundele ka ärevus-ja unehäired, mis pikapeale elukvaliteeti tugevasti langetavad. Samuti on häiritud ka töövõime ning valu tõttu söömise ja joomise vältimine võib kaasa tuua üleüldise nõrkustunde ja alatoitluse.

Holsting soovitab pidada toidupäevikut, et näha, mis millised toiduained kõrvetisi tekitavad. "Tavalisemad on sibul, küüslauk, praetud ja/või rasvased toidud, paprika, alkohol, tomat, vürtsid, tsitruselised, kohv ja tee, šokolaad, piparmünt, karastusjoogid, kiirtoit jne," nimetab ta peamisi vaenlasi.

Samuti rõhutab ta, et iga inimene on erinev ning tihti võib kõrvetiste põhjustajaks olla ka näiteks allergia või toidutalumatus. Toidupäevikut pidades saab kõige parema ülevaate, millised toiduained ärritust tekitavad.

Kõrvetiste tekkimisel mängib suurt rolli elustiil. Külli Holsting toob välja näiteks alkoholi liigtarbimise, stressi, ülesöömise ning halva harjumuse pärast liigset söömist kohe magama heita. Teiste põhjustena toob ta välja kitsad riided, sundasendid ja istuva eluviisi ning mõnikord võivad kõrvetised tekkida ka ravimite kõrvaltoimena.

Selles, kui suur roll on kõrvetistel päriliku eelsoodumusega seotud, ei ole Holsting veendunud ning märgib ära, et ülekaal ei ole päritav, pigem mõjutavad meid aga söömisharjumused, mis saadakse kodust kaasa ning mis meid siis elu jooksul mõjutavad.

Holsting soovitab proovida järgida koos- ja lahussöömise põhimõtteid: valk koos salatiga ja tärklis koos salatiga, piimatooted ja puuviljad eraldi, et säästa seedeensüüme. Seedeensüümide rolliks on aidata toitu seedekulglas lõhustada ning nii stress, ebatervislik toitumine, vähene liikumine ja üleüldised ebatervislikud eluviisid vähendavad ensüümide tootmist. Seedeensüüme võib tarbida lisandina, näiteks võtta bromealiini, looduslik valke lagundav aine, mida leidub rohkelt ananassis. Bromealiin vähendab kehas allergilisi reaktsioone.

Seda, kui levinud on kõrvetised eestlaste seas, ei oska Külli Holsting kommenteerida. "Kahjuks pole statistikat ja kahtlustan, et paljudel inimestel on see diagnoosimata, kuna kasutatakse käsimüügiravimeid maohappe alandajatena. Varem anti esmalt elustiili nõuandeid, nüüd ravimeid," räägib Holsting, miks puudub statistiline ülevaade, kui paljud inimesed Eestis kõrvetiste all kannatavad.

Korvetised.ee andmetel kogeb kõrvetisi 40% täiskasvanud elanikkonnast ning vähemalt 8% inimestest tuleb kõrvetisi taluda igapäevaselt.

Kõrvetiste all kannatajate riskigrupiks nimetab toitumisspetsialist rasedaid, kelle maohappe happesus võib rasedusega seoses muutuda ning samuti avaldavad maole survet emakas ja laps.

Loobu halbadest harjumustest

Samuti toob Holsting riskigrupina välja ülekaalulised, ebaregulaarselt ja korraga suuri portsjone söövad inimesed ning samuti võivad kõrvetisi tekitada ravimid nagu barbituraadid, nitropreparaadid, kaltsiumikanali blokaatorid ning antidepressandid.

Suurem tõenäosus kõrvetiste all kannatada on ka suitsetajatel ning alkoholi liigtarvitajatel. Liigne kohvijoomine võib samuti kõrvetised esile kutsuda. Rasvastest toitudest võiks loobuda nii kõrvetiste vältimiseks kui ka üleüldise heaolu nimel.Tervislikke eluviise harrastades on kõrvetisi võimalik vältida.

Kui kõrvetiste ravimisele mitte tähelepanu pöörata, võib maohape jõuda söögitorust ka hingamisteedesse ja neelu, kurku, kus tekitab neelamisraskusi, hääle kähedust ning suhu jõudes ka kaariest.

Toitumisspetsialist Holstingu sõnul ajutised kõrvetised mööduvad, kui parandada toitumismustrit, toituda regulaarselt ning vältida suurte portsjonite söömist. Pideva kõrvetiste all kannatamisega võib tekkida aga juba reflukshaigus, kus kannatada saab söögitoru limaskest ja võivad tekkida haavandid.

Oluline on närida toit korralikult läbi, tarbida väikseid portsjone ning lõpetada söömine enne seda, kui tekib täielik täiskõhutunne. Samuti ära söö kiirustades, võta aega stressivabalt oma toitu nautida.

"Maohappe pidevalt madalana hoidmine aga soodustab Helico pylori vohamist, parasiitide kasvu, vastupanuvõime langust, vähenenud toitainete, vitamiinide ja maineraalide imendumist kuni kasvajateni välja. Eesti kuulub kõrge H. Pylori levimusega riikide sekka," rõhutab Holsting vajadust hoida maohappe tase stabiilsena.

Helicobacter pylori ehk helikobakteri infektsioon on maailmas üks levinumaid nakkusi, mille all kannatab üle kahe miljardi inimese. Kuigi 90% nakkuse kandjatel ei esine mitte mingeid sümptomeid, on uuringud näidanud, et suureneda võib risk maohaavandi ja kaksteistsõrmiksoole haavandi, gastriidi ning maovähivormide tekkeks. Helikobakteri puhul on tegemist kartsinogeeniga ehk kindlalt vähki põhjustava teguriga.

Külli Holsting soovitab kõrvetiste all kannatajatel lisaks tarbida soolhappe lisandeid, mis on apteegis käsimüügis."Vanasti soovitati juua piima, aga seda seisukohta enam ei toetata. Parem otsida leevendust kummeliteest, lagritsast, soodaveest," ütleb Holsting.

Kõrvetiste vältimiseks on soovitatav tarbida vett, mineraalvett, teed, mittetsitruselisi mahlu, vähese rasvasisaldusega piima. Samuti on uuringud näidanud, et kiudaineterikas toitumine aitab vähendada kõrvetiste tekkimise riski. Kiudaineterikkad toiduained on näiteks täisteratooted, puuviljad (eriti kasulik on ananass, samuti võib süüa näiteks õuna, banaani, pirne, vältida tuleks aga tsitruselisi), juurviljad (väldi sibulat, redist, paprikat), oad, pähklid ja seemned töötlemata kujul.

"Oluline on välja selgitada põhjus, miks kõrvetised tekivad ja tegutseda vastavalt sellele. Kuna sümptomid võivad viidata ka teistele haigustele, siis kindlasti tuleb pöörduda ka arsti poole. Toitumisnõustajad saavad abiks olla ainult kindla diagnoosi puhul ja aidata planeerida sobivat toitumisskeemi," paneb Holsting inimestele südamele oma tervise eest hoolt kanda.

Kõrvetiste vastu koduste vahenditega

Kõrvetiste leevendamiseks ei pea alati aga apteeki tõttama ning mõnikord võib abi saada ka kodustest vahenditest:

Närimiskumm: Lisaks küüslaugumaitse vastu võitlemisele on nätsul mitmeid teisigi eeliseid. Ühe uuringu kohaselt (Journal of Dental Research) märkasid refluksi all kannatajad kergendustunnet pärast seda, kui olid suhkruvaba närimiskummi närinud pool tundi pärast toidukorda. Seda võib selgitada sellega, et närimiskumm stimuleerib süljeeritust, mis viib happelisuse kehast kiiremini välja, aidates omakorda kaasa refluksi sümptomite leevenemisele. Siinkohal on oluline aga silmas pidada, et suhkruvaba näts ei tähenda alati seda, et pole lisatud kunstlikke magusaineid.

Söögisooda: Söögisooda aitab maohappesust neutraliseerida, mistõttu on kõrvetiste all kannatajatel soovitatud segada pool kuni üks teelusikatäis söögisoodat klaasi vee sisse. Siinkohal tuleb aga tähele panna, et mitte otsida pidevalt söögisoodast abi, kui kannatate regulaarsete kõrvetiste all. Söögisooda sisaldab rohkelt soola ning võib seetõttu põhjustada kõrvalnähtudena paistetust ja iiveldustunnet.

Lagrits: Siinkohal puuduvad paikapanevad uuringud, kuid on võimalik, et lagrits võib kõrvetisi leevendada. Lagritsal on naturaalsed tervendavad omadused. Samas ei tohiks lagritsat ka liigsetes kogustes tarbida, kuna see sisaldab glütsürritsiini, mis võib tõsta vererõhku. Samuti langetab see suguhormoonide taset ning seepärast ei ole lapseootel emadel soovitatud lagritsakommidega maiustada. Kõrvetiste puhul on soovitatud tarbida deglütsürritsineeritud lagritsat, mida tuleks tarbida 20-30 minutit enne toidukorda või toidukordade vahel närimistablettidena.

Aaloe: Aaloe on taim, mida kasutatakse põletuse leevendamiseks. Samasugune efekt on aaloel ka kõhule. Aloe vera mahl vähendab põletikku söögitorus ja kõhus. Soovituslik kogus on pool tassitäit enne toidukorda ning tuleks silmas pidada, et aloe veral on ka lahtistav toime, mistõttu võiks tarbida tooteid, kus kirjas, et laksatiiv ehk kõhulahistaja on eemaldatud. Tavaliselt on tegemist sel puhul aloe vera pulbriga.

Libejalakas (Ulmus fulva): Põhja-Ameerika põlisrahvad on sajandite vältel kasutanud libejalakat erinevate haiguste ravimiseks, sealhulgas ka kõrvetiste leevendamiseks. Libejalaka puu ekstrakt paksendab kõhus limaskesta kihti ning loob niimoodi tugevama kaitse happe vastu. Libejalakat on soovitav tarvitada paari lusika kaupa klaasitäie vee sees pärast toidukorda ja enne magamaminekut. Libejalakas sisaldab rohkelt tanniini, kaltsiumi, magneesiumi ja vitamiine A, B, C, K.

(allikas: http://www.health.com/health/gallery/0,,20527745,00.html)

Millest kõrvetiste puhul loobuda?

  • suitsetamine
  • kohv ja kofeiini sisaldavad joogid
  • alkohol
  • gaseeritud joogid
  • tsitruselised puuviljad
  • tomatitooted
  • šokolaad, piparmünt
  • rasvased või vürtsikad toidud (pitsa, tšilli, karri)
  • sibul
  • liiga vara pikali heitmine pärast toidukorda
  • väldi ülekaalu tekkimist
  • aspiriin ja ibuprofeen
  • teatud ravimid (rahustid ja mõningad vererõhu alandajad)

Autor: Ly Aunapu

KOMMENTEERI!