Kui teflonist kööginõusid kuumutada kõrgele temperatuurile (sealhulgas näiteks toidu keetmisel), võivad vallanduda gaasid, mis on kahjulikud inimestele ja lausa surmavad kodus peetavatele lindudele. Söekaevandustes kasutati vanasti õhu kontrollimiseks kanaarilinde – kui lind ei suutnud hingata või äkitselt suri, siis teadsid kaevurid, et õhk oli ohtlik ja neil tuli viivitamatult kaevandusest lahkuda. Igal aastal kukuvad aga sajad lemmiklinnud kodus kokku ja nad viiakse kiiruga loomaarsti juurde. Surmapõhjus on igal puhul täpselt sama – teflonimürgitus.

Selliste kööginõude valmistajad aga kinnitavad, et nende kasutamine on ohutu – linnud tuleks lihtsalt köögist eemale hoida! Kas sa tõesti tahad, et su pereliikmed hingaksid sisse gaase, mis on võimelised väikese looma koheselt tapma?

Miks on tefloniga töödeldud kööginõud niivõrd ohtlikud? Vastus on lihtne: see materjal on valmistatud kemikaalidest, mida inimkeha pole loodud sisse hingama – pika nimega kemikaalidest nagu perfluorooktaanhape (PFOA). Need kemikaalid vallanduvad, kui sa kuumutad oma teflonist kööginõusid liiga kõrgel temperatuuril või kuumutad panni ilma sellele toitu panemata. Kõigest 300 kraadi juures vallandavad teflonpannid mitmeid kemikaale, kantserogeene ja saasteaineid. Umbes 540 kraadi juures vallandab teflon perfluoroisobuteeni (PFIB), mida kasutatakse ka teatud keemiarelvades. Teflon ise ehk polütetrafluoroetüleen kujutas algselt freooni tootmisega kaasnenud jääkainet.

Kui paljud teist on kunagi toidu põhja kõrvetanud või ahju kuumutades kogemata panni sisse jätnud? Selliste temperatuuride saavutamiseks ei ole palju tarvis ning piisab vaid ühest õnnetusest toiduvalmistamisel, et kogu pere puutuks kokku ohtlike gaasidega.

Kui sa oled linnuomanik, siis on teflon surmav ka tavaliste toiduvalmistamistemperatuuride puhul. Vaja ei ole mingit inimlikku eksimust või ülekuumenemist – üksnes nende mürgiste kööginõude kasutamisest piisab, et tappa teie pere hinnaline lemmikloom. Vallandatud gaasid on sageli lindudele kahjulikud ja tavaliselt ka surmavad. Kokkupuude teflonigaasidega pärast panni kuumutamist vaid 200 kraadini võib inimestes põhjustada gripitaolisi sümptomeid. Seda tervisehäiret teatakse ka polümeerivingu palavikuna ning keemiafirma DuPont (Tefloni kaubamärgi looja) on seda nimetanud vaid tühiseks probleemiks.

Erinevalt mõnest teisest keemilisest saasteainest muutuvad tefloni vallandatud kemikaalid ajapikku üha kahjulikumaks. Panne valmistati varem odavamatest materjalidest ning sageli nende pind kas koorus või kogus täkkeid. Tegelikult näitavad uuringud, et kööginõude vananedes kasvab ka toidu sisse vallanduvate keemiliste ainete hulk – nii et kui sa valmistad toitu vanade mittenakkuvate pannidega, siis sa mitte ainult ei hinga sisse kahjulikke gaase, vaid ka neelad koos oma toiduga kemikaale alla. See aga võib tõsta keemiliste saasteainete hulga ohtlikule tasemele nii sinu keskkonnas kui ka toidus. Tegelikult leidub enamiku ameeriklaste veres kemikaale, mis on sinna sattunud tefloni kasutamise tagajärjel.

Paraku ei ole praegu Ühendriikides kööginõudele kehtestatud mingeid valitsusmääruseid. Mittenakkuva pinnaga teflonpannidele on mõnikord küll lisatud hoiatus, et linnud tuleks neist eemale hoida, aga tarbijaid ei teavitata kahjuks mittenakkuvate kööginõude kasutamise ohtudest. Loomaarstide kinnitusel sureb igal aastal tefloni põhjustatud mürgituse tagajärjel sadu linde – sageli ei ole linnuomanikel aimugi, et niivõrd levinud igapäevane tarbeese nagu pann võib endast kujutada nii suurt ohtu nende sulelisele sõbrale.

Jutu keskne mõte seisneb selles – väldi iga hinna eest teflonist kööginõude kasutamist. Eriti tasuks hoiduda selliste vanemate teflonpottide ja -pannide kasutamisest, mida katavad kriimud, täkked ja mõlgid, sest neist nõudest võib sinu toitu lekkida veel rohkem mürkaineid. Igal aastal avaldatakse üha rohkem uurimistulemusi, mis kinnitavad selliste kööginõude kasutamisest tulenevate keemiliste saasteainete ohtu. Mina igatahes ei usu, et asi lähiajal muutub. Seni kui valitsus otsustavaid samme ei astu, peavad tarbijad vastutama iseenda ja oma pere kaitsmise eest. See tähendab, et sinu ülesanne on hoida see tapja eemale oma pereliikmetest ja lemmikloomadest.

Õnneks on saadaval mitmeid kemikaalivabasid kööginõusid. Savist ja klaasist kööginõud on toidu küpsetamiseks suurepärased – ning kui sa pole kunagi valmistanud pitsat ehtsatel küpsetuskividel, siis ei tea sa, millest ilma oled jäänud! Paljud kokad, sealhulgas ka professionaalsed peakokad, eelistavad roostevabast terasest ja vasest panne. Malmist potid ja pannid on vastupidavad, kergesti hooldatavad ning muutuvad ajaga ainult paremaks – korralikult karastatud malmist praepanni on väga mugav kasutada ja selle pind nakkub harva.

Need on minu arvates kaks parimat valikut:

Roostevaba teras on võrratu alternatiiv mittenakkuvatele küpsetuspindadele. Paljud peakokad on nõus, et roostevaba teras pruunistab toitu paremini kui mittenakkuvad pinnad.

Malm on samuti suurepärane alternatiiv mittenakkuvatele küpsetuspindadele. Ameerika vanim köögitarvete tootja ja perefirma Lodge viitab oma kööginõudele kui "looduslikult mittenakkuvatele". Malm on erakordselt vastupidav ja seda võib julgelt kuumutada sellise temperatuurini, mis pruunistab liha. Malm peab vastu ka kuumusele, mis ületab kaugelt mittenakkuvate pannide puhul ohutuks peetava temperatuuri.

Allikas: www.healthy-holistic-living.com

KOMMENTEERI!