On aeg teha vitamiinirikast ja tervislikku arooniamahla

 (6)

On aeg teha vitamiinirikast ja tervislikku arooniamahla
On aeg teha arooniamahlaFoto: depositphotos.com

Arooniamari on pungil täis vitamiine, bioaktiivseid aineid ja antioksüdante, mis säilivad suurepäraselt ka arooniatest valmistatud mahlas ning turgutavad jõudsalt tervist.

Lisaks vitamiinidele on arooniates ka hulk harvem esinevaid toitaineid, nagu kvertsetiin, peonidiin, delfinidiin, petunidiin, epikatitsiin, kofeiinhape ja malvidiin, mis pakuvad samuti kaitset vabade radikaalide eest. Arooniates leidub palju ka karotiini, luteiini ja zeaksantiini. Viimasel on võime fotofiltreerida UV-kiigust ning kaitsta silmi, eriti just vanematel inimestel esineva kollatähni kärbumise eest. Lisaks on arooniates on palju C-, A-, E-, B-grupi, P- ja PP-grupi vitamiine ja mineraalaineid, nagu nt kaaliumit, rauda ja mangaani, aga ka joodi, vaske ja boori.

Uusimad uuringud tõestavad aroonia soodsat mõju südamele ja veresoonkonnale, samuti selle kuseteid põletike eest kaitsvat ja ateroskleroosi ennetavat toimet. Arooniamahla regulaarne tarbimine alandab vererõhku, tugevdab veresooni ja seedeelundkonda. Lisaks aitab aroonia vältida neerukivide teket, taastada soolestiku limaskesta, ennetada käärsoolevähki ning ravida silmapõletikku.
NB! Aroonia küll tugevdab veresooni ja alandab vererõhku, kuid mõjub suure rauasisalduse tõttu verd paksendavalt. Arooniamahl ei ole soovitatav gastriidi korral, kui maohappesus on suurenenud, samuti kaksteistsõrmiksoole haavandi korral.

Arooniat võiks tarbida nii eespool mainitud probleemide korral kui ka profülaktika mõttes. Selleks võta kolm korda päevas 50 g mahla koos supilusikatäie meega. Kuuri pikkus võiks olla 10-30 päeva ja seda võiks paari kuu pärast korrata. Kui eelistad mahlale marju, söö neid 100 grammi.

Arooniamahla valmistamine

Mahla valmistamiseks võib kasutada tavalist mahlapressi. Pressitud mahla 1 liitri kohta lisa üks kuhjaga supilusikatäis sidrunhapet ja lase mahlal kinnises nõus toasoojas üks ööpäev seista. Seejärel kurna, lahusta mahlas 200 g suhkrut, kuumuta mahla 85 kraadi juures ja sulge õhukindlalt.

Allikad: Toidutare.ee, Nami-nami.ee

Loe lisaks: Arooniad - maailma kõige tervislikumad marjad

Loe veel

KOMMENTEERI!