Pihlakas - nõiapuu ja väärtuslik ravimtaim


Sügisel pakub silmailu punetav pihlapuu, mis on tuntud nii oma maagiliste kui ka tervendavate omaduste pooleste. Tervise turgutamisel kasutatakse eelkõige pihlaka marju, millest saab valmistada mahla, siirupit, püreed, teed või võib süüa lihtsalt marju koos meega. Pihlakamarjad on suure vitamiinisisaldusega. C-vitamiini hulk sõltub aastast ja kasvukohast ning seda võib 100 g marjades olla 40 - 220 mg. Pihlakamarjad on rikkad ka teistest vitamiinidest, nagu D, K, E, B-grupp. Mineraalainetest leidub nendes rohkesti rauda, magneesiumi, kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, räni, väävlit, mangaani jt. Karotenoidide hulgalt suudab pihlakamarjadega võistelda vaid porgand. Nad sisaldavad veel flavonoide, sahharoosi, glükoosi, parkaineid, pektiine, eeterlikke õlisid, kiudaineid, orgaanilisi happeid. Marjade väärtus on sedavõrd suur, et päevas piisab vaid 10-15 suhu pistmisest, et anda organismile vajalikud vitamiinid.

Tee kõrgvererõhu ja veresoonte lupjumise vastu

Valmistamiseks võta 1 osa marju, 1 osa võilillejuurt, 2 osa raudrohtu, 1 osa porrujuurt või sibulat. Pange segu termosesse ja valage peale kuum vesi. Laske 5 tundi tõmmata, kurnake ja jooge 1 kl lonkshaaval söögi vaheaegadel kuni 3 korda päevas.

Pihlaka toormoos

See moos seisab külmikus paar kuud. Valmistamiseks purusta pihlakad ühtlaseks massiks ja sega meega (vahekord vastavalt oma maitsele). Tulemuseks on ehtne energiapomm, mille paari lusikatäie söömisel kaob väsimus ja taastub jõud.

KOMMENTEERI!