"Mida vähem sööd, seda kauem elad!" hõiskab toitumisteaduse magistrikraadiga David Wolfe - mees, kes on paarkümmend aastat uurinud toidu mõju tervisele, energiatasemele, haigestumiste põhjustele ja vananemisele. Ajakiri Üks uuris, millised on need imetoiduained, mis pikendavad eluiga, kingivad tervist ja jagavad jaksu.

Ta peab loenguid ja kirjutab raamatuid toor- ja väetoidu jõust ning pikaealisuse saladustest, juhib heategevuslikku Viljapuude istutamise fondi, reisib ja tegeleb edukalt mustmiljon muu asjaga.

"Ma küll tahan, et mu energiaskaala näitaks 10 pügalat, mitte 1. Elustiili targalt valides on see, nagu ka eluea pikendamine, igaühel võimalik," teatab David ning toob ära mõnede Hiina meditsiinis vanust pikendavate võlurite nimed: kasekäsn, mesi, õietolm, mesilaspiim, hundihammas ehk astragalus. Mett peab kaneeli, oliiviõli, küüslaugu ja šokolaadi kõrval pikaealisuse salatoiduks ka 110-aastane brasiillane Bernando LaPallo, kelle kadestamisväärselt head füüsilist ja vaimset tervist ameeriklane imetleb.

Gravitatsioon ja levitatsioon

Wolfe seletab vananemist ja haigestumist kahe füüsikast tuntud jõuga - gravitatsiooni ja levitatsiooniga. Gravitatsioonijõud on see, mis tõmbab Maa poole, paneb esemed kukkuma ja vedelikud allapoole voolama. Levitatsioonijõud teeb vastupidist. Näiteks allikavesi on tulvil energiat andvat levitatsioonijõudu. Allikavesi tungib gravitatsiooniseadustele vilistades maa seest ülespoole. Ta ei soojene isegi siis, kui õhutemperatuur on +40, ega külmu ka siis, kui õues on -40.

Samasuguse ülespoole suunatud energiaga on ka kasekäsn, reishi, aaloe, noni, supertoidud. Kuna vananedes on organismil üha raskem kaitsta end gravitatsiooni vastu - viimase suurenemisele "aitavad" muuhulgas kaasa ka toksiinid toidus, vees ja õhus -, on äärmiselt oluline, mida süüa ja kuidas toitu valmistada... Kui inimene tahab muidugi terve ja aktiivne püsida. Sünteetiliste kemikaalide ja taimemürkiderohke töödeldud toit tekitab toitainevaeguse, ülekoormatud immuunsüsteem ei jaksa enam tööd teha ja tulemuseks on haigestumine," selgitab 18-aastase staažiga toortoitlane. Toidu kuumutamine üle 46 kraadi laastab kahe üliolulise ensüümi - trüpsiini ja kümotrüpsiini hulka.

Küpsetamine muudab toidu struktuuri, praadimine suurendab gravitatsiooni. Kel vähegi võimalik, tehku süüa puupliidil, mis lisab toidule head energiat. Veel võiks igal söögikorral olla 50% toidust värske, et saada kätte hädavajalikud toitained. Üleminek tavatoidult toortoidule toimugu aga Davidi soovitusel siiski leebelt. Sai asenda sepikuga, siis leiva, lõpuks toorleivaga. Leivale määri või asemel avokaadot või kakaovõist ja meest valmistatud majoneesi. Looma- ja sealiha vaheta lambaliha ning kehale ohtlik pastöriseeritud ja homogeniseeritud piim toorpiima vastu.

Superomadustega tervisetoojad

Allikavesi. "Ma jõin esimest korda allikavett Norras 18 aastat tagasi. See oli uskumatu kogemus... kogu mu keha sai energiaga laetud. Nüüd otsin looduslikke allikaid kõikjal, kus käin," kiidab Wolfe.

Kasekäsn ehk must pässik. Elaval kasetüvel kasvavat musta pässikut kutsub ta raviseente kuningaks ja soovitab juua maitsvat kasekäsnateed iga päev. See on vähivastane, vananemist aeglustav, immuunsust tugevdav, rakke kaitsev ning silmade, kuulmise, naha ja juuste tervist parandav taim. Kuna nii kasekäsnas kui reishis on vähe seenevalku, saavad nende teed juua ka need, kes seeni ei talu.
Davidi kasekäsnatee retsept: Poeta tasaselt keevasse vette mõned kasekäsnatükid, lase madalal kuumusel umbes 20 minutit keeda ja joo jahtunult. Lahjendamata ja magustajateta. Kui valmistad suurema koguse, ei pea panema teed külmkappi hoiule, võid jätta selle pliidile. Samu tükke kasuta seni, kuni need teele värvi annavad.

Reishiseen. Surnud puudel kasvav oranžpunane reishi on raviseente kuninganna. Ida meditsiinis on seda "surematuse eliksiiriks" kutsutud adaptogeeni kasutatud üle 2000 aasta. Ta alandab stressi, on vananemis-, põletiku-, allergia-, bakteri- ja viirusevastane.

Kakao. Kõige antioksüdantiderikkam vili, mis annab heaolutunde, suurendab tähelepanu- ja keskendumisvõimet ning teeb head vereringele, südamele ja närvisüsteemile. Näksi tooreid kakaoube niisama, kakaopulbrist valmista jooki või sega seda toidu hulka.

Avokaado. Välimuselt emakat meenutav avokaado seda elundit ka toetab. Tema või oliiviõliga saab edukalt asendada juustu ja loomseid rasvu. "Siis pole ka tselluliiti karta," hõiskab Wolfe naistele rõõmuks. Avokaado maitseb mehele väga, kakao ja šokolaad aga veelgi rohkem.

Assaimarjad. Assaipalmi ehk söödava euterpepalmi vili on pärit Amazonase vihmametsast. Toitumisspetsi sõnul on see ehk üles haibitud, ent kasu on temast siiski rohkelt. Ta hävitab vähirakke, tugevdab immuunsust, ennetab põletikke ja sisaldab uhkelt ka antioksüdante. Brasiillased raputavad assaipulbrit iga päev lihtsalt toidu peale.

Brokoli. Brokoli on mõrkjas tänu väävliühenditele, mis muudavad ta vähivastaseks ja aitavad väljutada halba östrogeeni.

Gojimarjad. Harilik taralõng on Aasias olnud tarvitusel tuhandeid aastaid. Ta on adaptogeen, toetab maksa ja neerusid, tugevdab immuunsust, parandab nägemist, puhastab verd, alandab vererõhku ja kolesterooli ning ergutab ajuripatsit tootma kasvuhormoone, mistõttu neid ka nooruse ja pikaealisusega seostatakse.

Maka ehk mugulkress. Peruulaste pikaealisuse vili on kõige kõrgemal kasvav toidutaim maailmas. Adaptogeenina aitab ta kohaneda muutustega, tugevdab immuunsust, peletab stressi ja väsimust, annab vastupidavust, turgutab aju, tasakaalustab hormoonidetaset, puhastab keha. Sega pulbrit külmade-soojade jookide või toidu hulka.

Mooruspuumarjad. Mooruspuumarju peetakse geneetiliselt eriti keeruliseks, sest neil on 308 kromosoomi. Inimesel 46. Hiina meditsiinis on antioksüdantiderikkaid marju kasutatud samuti mitu tuhat aastat. Nad annavad vastupidavust ja elujõudu, parandavad vere kvaliteeti, alandavad kõrget vererõhku. Sobivad nii näksimiseks kui toidu sisse.

Vetikad: klorella, spirulina. Soojendava toimega klorellat soovitab Wolfe tarvitada talvel, jahutava toimega spirulinat suvel. Mõlemad on imepärased klorofülli ja valgu allikad, tugevdavad immuunsust, seovad ja väljutavad mürke ja raskmetalle, viivad väsimuse, korrastavad ainevahetust, ohjavad enneaegset vananemist, taastavad kudesid, kaitsevad maksa toksiinide, artereid lubjastumise ning rakke mürkainete eest. Klorella on oma nime saanud klorofülli järgi, mida on temas pea kaks korda rohkem kui teistes vetikates. Ürgne spirulina, kelle nimi tuleb tema spiraalsest kujust, sisaldab valku klorellast enamgi. Mõlemaid võib lisaks muule pista ka nii salatikastmesse kui smuuti või mahla sisse.

Lubjastumine - vananemise põhjus nr. 1

"Haiguste ja surma põhjuseks pole mitte vanadus, vaid lubjastumine!" teatab David oma pikaaegsetele uurimustele tuginedes. "See, miks meie luud-liigesed kangeks jäävad, meid vaevavad kroonilised põletikud ja väsimus, on lubjastumise ja vähese liikumise tulemus.

Lubjastumine ehk kudede jäigastumine kaltsiumisoolade ja -jääkide tõttu aitab jõudsalt kaasa närvi- ja immuunsüsteemi, ka kuulmise nõrgenemisele, südametõbede, artriidi, neeru- ja sapikivide tekkele.

Ning kuna lubjastumist ei peeta haiguseks, suhtub kaasaegne meditsiin sellesse kui sümptomisse, mitte kui põhjusesse." Lubjastumise kutsuvad esile viirusesuurused organismid, keda meditsiinikirjanduses kutsutakse nanobakteriteks.

Mida inimene oma tervise heaks teha saab? Lõpetada pinnasest, austrikarpidest, korallidest valmistatud surnud kaltsiumi sisaldavate toidulisandite võtmise; hoida levitatsioonienergiaga laetud hormoonide, s.t adrenaliini, noradrenaliini, vitamiini D3, progesterooni ja testosterooni tase kõrgel ning süüa seda, milles halba kaltsiumi lahustavaid ja väljutavaid aineid.

Halva kaltsiumi väljutajad

EDTA. Kasutatakse traditsioonilises, mitte suukaudses kelaatravis vere puhastamiseks raskmetallidest, mis omakorda parandab imuunsüsteemi ja südame-veresoonkonna tervist.

Humiin- või fulvohape. Ka imemineraaliks kutsutu, tervendab rakke, parandab ainevahetust ja ajutööd, kaitseb raskmetallide eest. Looduslikult on seda ainet nii taimedes kui pinnases.

MSM. Väävliühend, mida leidub inimese organismis, samuti munas, küüslaugus, päevalilleseemnetes, kapsastes, ubades, jogurtis, lihas. Seda vajavad rakud, sidekude, liigesed, kõhred, lihased, nahk, küüned, juuksed. Uuringud näitavad, et MSM aitab kehast välja viia mürkaineid ning leevendada valu ja põletikulisi protsesse, k.a allergiaid, artriiti, kandidoosi, kroonilist väsimust.

Sidrun. Temaga ei maksa liialdada, sest ta võib kahjustada hambavaapa.

Õun, õunamahl, -siider, -äädikas. Õun on südamele tõeline kingitus. Küll peavad temaga olema ettevaatlikud need, kel mõni äge nakkushaigus kallal, sest õunas on suhkruid. Need aga toidavad infektsiooni.

David "Avokaado" Wolfe

See loodusest, šokolaadist ja allikaveest lugupidav superman tegeleb mustmiljon asjaga: peab loenguid toor- ja supertoitudest, õpetab valmistama tooršokolaadi, armastab aiandust ja mesindust, kirjutab raamatuid, juhib heategevuslikku Viljapuude istutamise fondi, mille eesmärk on panna meie planeedile kasvama 18 miljardit viljapuud, et leevendada näljahäda, ülemaailmset soojenemist ning õhu, pinnase ja vee halvenenud tervist.

Teid kutsutakse Avokaadoks. Põnev nimi?
18-aastaselt jõudis mulle kohale, et toortoitumine, supertoidud, aiandus, loodusega ühes hingamises elamine, alternatiivmeditsiin on just see, millega ma tegelda tahan. Mõtlesime siis kahe sõbraga, et meil peavad olema ka vinged nimed. Ühest sai Kapten Orashein, teisest Toores Julgus, minust Avokaadoõli, mis hiljem Avokaadoks lühenes.

Kuidas te oma teekonnale sattusite?
Ma nägin nägemust. See juhtus nagu välk selgest taevast. Ma polnud varem selliste teemadega üldse kokku puutunud. Tervisliku toitumisega küll, aga selle põhjused olid argised - mul oli paljude toiduainete suhtes allergia. Pärast nägemust teadsin, mida teha. Ameerika kultuskirjanik Jack Kerouac on kirjutanud raamatu "Teel", kus ta ütleb, et inimesed, kes ei võta oma nägemust tõsiselt, on juhmardid. Mina võtsin... ega oleks osanud unistadagi, et mu elu saab nii põnev olema.

Ja nägemus ise?
See oli 16. augustil 1994. Mäletan täpselt. Lugesin ema juures oma vanas toas voodis raamatut, kui mingi tohutu energiavoog mu voodist põrandale lükkas. Kui ma end siis püsti ajasin, nägin vaimusilmas kaardipakki ja mängukaartidel nii oma eelmisi, praegust, kui ka tulevasi elusid. Ja sain niisuguse sõnumi: see on sinu võimalus, haara sellest kinni kohe, sulle antakse kõik vahendid, mida sul vaja läheb. Ma naudin seda, mida teen, täiega.

Olete toortoitlane, ent jahedas kliimas nagu meil siin, on jahutava toortoiduga raske keha soojas hoida.
Kehatemperatuuri on võimalik reguleerida külma, sooja ja kuuma veega. See tähendab teed juues ja suppi süües. Kuna ma suppe ei söö, hoian oma keha sooja teejoomisega ega tunne külma ka talvel.

Hiina traditsiooniline meditsiin soovitab juua toasooja vett. Teie annate nõu juua jääkülma!?
Olen hiinlaste teooriaga, et soe vesi läheb sügavamale kudedesse, nõus, aga nad peavad silmas teed. Ent too eriline tunne, mis jääkülma vett juues tekib... see on kogemist väärt!

Mida lihasöömisest arvata?
Inimkonnale on antud lahendada mõistatus, kuidas elada toidu saamiseks elavat tapmata. Usun, et mulle näidatakse seda. Taimetoitlus ei sobi isiksuse arengu seisukohalt muidugi kõigile. Kes aga selle valiku teinud, neile räägin, kuidas on võimalik liha ja kala söömata saada toiduga kätte kõik vajalikud toitained.

Ütlete: mida vähem sööd, seda vähem magad. Mitu tundi te ööund vajate?
Magamine on ajaraiskamine! Kui olen maganud 6 tundi, olen enda peale turris. 4 tundi on täiesti ok. Kui ma tõesti puhkust vajan, magan öösel neli tundi ja teen pärastlõunal 20-minutilise uinaku. Kui igal ööl magada kaks tundi vähem, võidab aega juurde ühe kuu jagu, 12 aastaga koguneb sellist lisaaega terve aasta!

Teie vanemad on arstid, teie mitte.
Mu isa on osteopaat, töötas kümme aastat erakorralises meditsiinis kirurgina - väga ebatervislik töö, sest puutud kokku igasuguste hullude asjadega. Ema on anestesioloog. Ma ise pole eales arstiks tahtnud saada. Tänu mind nooruses tabanud lugemishullusele on mul vanemate koduraamatukogus olev erialakirjandus kõik läbi loetud. Raamatutes on peidus palju tarkust, mida ma sealt ka ohtralt ammutanud olen.

Teie tegemised kuuluvad täiendmeditsiini valda. Kuidas suhtuvad sellesse teie vanemad?
Mida aeg edasi, seda rohkem see neid huvitab. Isa teatas hiljuti, et tavameditsiinihariduse saanud arstidel soovitatakse praktiseerida ka alternatiivmeditsiini. Ning ehkki USA-s üritavad suured ravimifirmad täiendmeditsiini tappa, saavad inimesed tänu internetile ja sõltumatule meediale üha enam teadlikumaks.

Olete uurinud biodünaamilise põllunduse ja antroposoofia rajaja Rudolf Steineri töid. Mida olete temalt õppinud?
Pean Steinerit üheks suuremaks mõtlejaks, kes kunagi elanud. Ta on prohvet. Kõige olulisem, mida ma temalt õppinud olen, on tema oskus inimesi harida. Asi polegi niivõrd selles, mida ta ütles, vaid kuidas ta seda tegi.

Kas teie aed ja mesila on biodünaamilised?
Aed on, oleme biodünaamiliselt ka mesilasi pidanud, aga ümmargustest tarudest mee kättesaamine on paras peavalu, ehkki see mesi on hoopis võimsama energiaga.

David Wolfe'i tarkusi

- Jahvata meie oma C-vitamiinipomm - kuivatatud kibuvitsamarjad -pulbriks, sõelu läbi sõela ja tarvita.

- Ole see, kes sa oled ja tee seda, mida armastad, siis on su tegemistel kirg ja vägi.

- Ole enda vastu leebe ja kannatlik.

- Hoidu hinnangute andmisest, sest nii võid lükata endast eemale just selle, mida vajad.

- Otsusta, küsi ja sulle antakse... Ent sa pead küsima.

- Parim päev on TÄNA!

Ai-ai-ai, kui hea video! David räägib sellest, mis maailmas toimub ning 120 aasta vanusest ja tänini paikapidavast Saksa filosoofi Friedrich Nietzsche soovitusest: kui tahad olla õigel teel, tee sellele, mida peavoolumeedia räägib, täiesti vastupidiselt. Vaata videot SIIT.

Allikas: Makarikamaa.wordpress.com

KOMMENTEERI!