Ajurveeda kuus täiuslikku maitset


Ajurveeda kuus täiuslikku maitset
Ajurveeda kokk ja toitumisnõustaja Kaja KeilFoto: erakogu

Ajurveeda on elamise teadus ja kunst ühteaegu, millest räägib selle valdkonna asjatundja Kaja Keil täna kell 14 Raadio 2 saates "Hallo, Kosmos!". Ajurveeda igavikulistes teadmistes on kõige muu juures peidus ka täiusliku maitse saladused. Elu maitseb alati magusalt siis, kui ollakse iseenda ja ümbritsevaga tasakaalus. Tasakaal tähendab harmooniat ja harmoonia omakorda seoste nägemise võimet. Täiuslik nauding eeldab tasakaalu kõigi kuue maitse vahel ning nende kõigi olemasolu.

Maitsel on väga otsene mõju nii meie kehale kui meelele. Igal toidul ja mõttel on temale iseloomulik maitseomadus. Maitse sensorid inimese keelel on jagatud ajurveedas kuude gruppi vastates kuuele erinevale maitsele: magus, hapu, soolane, terav, mõru ja kootav. Maitsete omadused põhinevad omakorda looduses eksisteerivatel elementidel: maa, vesi, tuli, õhk ja ruum ning iga maitse koosneb kahest elemendist:

Seotud lood:

magus - maa ja vesi

hapu - maa ja tuli

soolane - vesi ja tuli

terav - tuli ja õhk

mõru - õhk ja ruum

kootav - õhk ja maa


Magus

Magusat maitset vajame me kõik alati piisavalt, kuna see toidab nii keha kui meelt ja mõjub noorendavalt. Heaks näiteks on emapiim, millesse on juba sisse kodeeritud turvalisuse ja õndsuse tunne. Magusa energeetiline toime on jahutav, mis üldjuhul aeglustab kehas toimivaid protsesse ja mõjub samas maandavalt. Kõik koed ja kehavedelikud kasvavad ja suurenevad magusa toimel ning tema maitse seedeprotsessis ei muutu. Magusad on riis, teravili, piim, või, suhkrusordid, küps puuvili, datlid, punane peet, seesam. Liigne magus kahjustab pankreast ja kõhunääret ning tekitab kas ärevuse või ka letargia seisundit olenevalt inimese individuaalsest tüübist. Magusaga seotud emotsioon on kõiksugused soovid ja ihad.

Hapu

Haput maitset vajame parajas koguses. Hapu värskendab nii keha kui meelt, tekitab isu ja samaaegselt stimuleerib ka jääkide väljutamist. Tema energeetiline mõju kehale on soojendav ja maitseomadus jääb seedimise protsessis hapuks. Liigse tarbimise korral tekitab hapu üleliigset janu ja kõrvetisi ning soodustab kõiki nahahaiguseid. Hapud on enamus marju, tsitruselised, juust, jogurt, tomat, rohelised viinamarjad, fermenteeritud toit, vein. Hapu emotsioon on kadedus.

Soolane

Soolast maitset vajame mõõdukalt. Soolane eemaldab jääke, puhastab keha, aitab seedida ning pehmendab kudesid. Soolase energeetika on soojendav ja tema maitseomadus muutub seedimise protsessis samuti magusaks. Nii liigsest magusast kui liigsest soolasest võib kergesti saada stressitoit, mille tagajärjeks on soolase puhul neerukahjustused, põletikud, juuste väljalangemine, enneaegne vananemine, nahahaigused, aga ka meeleorganite tundlikkuse vähenemine. Soolane maitse on erinevatel sooladel, vetikatel ja meretaimedel. Soolast seostatakse ahnuse emotsiooniga.

Terav

Loe veel

Teravat vajame samuti mõõdukalt. Terav ergutab ja tugevdab nii seedimist kui toitainete omastamist. Puhastab suud, verd ja hingamisteid stimuleerides ninaeritiste ja pisarate teket. Terav paneb sõna otseses mõttes vere keema, aga teeb ka meie meele selgeks ning toob põnevust. Liigse tarbimise korral tekib tihti läbipõlemise sündroom, kudede ning kehavedelike kuivamine. Liigne terav kahjustab ka kopse ja nö kuivatab need ära. Teraval on tugevalt soojendav mõju ja tema maitseomadus jääb seedeprotsessis alati teravaks. Terav maitse on esindatud enamustes pipardes, värskes ingveris, tšillis, sinepis, redises, paprikas ja mitmetes vürtsides. Terava emotsioon on viha.

Mõru

Mõrudat maitset vajame küll väheses koguses, aga siiski. Mõru stimuleerib kõiki teisi maitseid ning on tugeva antibakteriaalse ja toksiine vähendava toimega. Ta puhastab ja kuivatab kõiki keha vedelikke ning mõjub kehale toniseerivalt aidates kõiki teisi maitsed tasakaalustada. Mõru energeetika on jahutav, kuid seedeprotsessis muutub tema maitseomadus teravaks. Liigne mõru toodab rahulolematust, kahjustab südant ning muudab meele kibedaks. Mõru on kohv, enamus salatitest ja maitsetaimedest, kurkum, sigur, rabarber, aloe vera, lambalääts, võilill, spinat, mangold. Mõruga seotud emotsioon on kurbus.

Kootav

Kootavat maitset vajame samuti väheselt. Kootav ravib haavu, puhastab ja ta tekitab kehas tugevalt kokku tõmbavat toimet. Kootava energeetika on jahutav ning tema maitseomadus seedeprotsessi tulemusena terav. Seetõttu on kootaval maitsel ühtlasi ka kõiki kehavedelikke kuivatav omadus. Liigne kootav kahjustab tugevalt jämesoolt. Kootav maitse on toores banaanis, granaatõunas, kikerhernestes, arooniates, kurkumis, mitmetes kapsalistes, parkaineid sisaldavad taimed. Kootava maitse emotsioon on seotud hirmuga.

Kõik kuus maitset on terve keha toimimiseks väga olulised. Mõnda neist suurtes kogustes ja pikaajaliselt tarbides tekitab iga maitse kahjustusi nii kehale kui meelele. Sama teeb ka mõne maitse pidev ja oluline puudujääk. Meie kultuuriruumis ei ole enamasti harjutud mõruda ja kootava maitsega tavatoidus, mistõttu on ülekaalus magus, soolane ja tihti ka terav. Isegi kui meil on kõht täis tekib mõnikord ikka veel „millegi hea" isu. Just mõru ja kootava maitse puudumine on enamasti selle põhjuseks, miks me sööme üle ja normaalse toidu koguse juures ei teki täiuslikkuse tunnet. Kuna seedimine algab alti suust, siis on väga oluline, et just meie keel saaks tunda kõiki maitseid ja edastada vastava signaali ajule. Seepärast on täiusliku naudingu saamiseks vajalik, et ühes toidukorras oleks esindatud kõik kuus maitset, mille tulemusena on täiuslik nauding on saavutatud ka väga väikeste koguste korral.

Soovin teile täiuslikke maitseelamusi!

Autor: Kaja Keil, ajurveeda kokk ja toitumisnõustaja

Allikas: www.praktiline-ajurveeda.ee

Kuula Kaja Keili rääkimas ajurveedast täna kell 14 Raadio 2 saates "Hallo, Kosmos!"


KOMMENTEERI!