Merle Liivak: Ei taha, et laps arvaks, et toit tuleb kotist



Merle Liivak: Ei taha, et laps arvaks, et toit tuleb kotist
Kahvliahvi kokakooli perenaine Merle LiivakHele-Mai Alamaa

Juba sel laupäeval leiab Põhjaka mõisa hoovil aset järjekordne Kahvliahvi kokakooli lustlik kogupere-häppening, mille raames avaneb külastajatele erakordne võimalus restorani väliköögis tippkokkade kõrval kaasa hakkida. Miks laste kaasamine kokkamisse oluline on, rääkis Alkeemiale toreda kogupere-ettevõtmise ellukutsuja Merle Liivak.

"Kahvliahvi kokakooli mõte on lihtne - innustame peresid koos kokkama! Kas pole naljakas, et täna peab nii loomulikke asju nagu laste köögis kaasamine kampaania vormis ette võtma? Paraku on aga reaalsus just selline, et vanemad on suure osa ajast lastest eemal ja kui nad kodus kokku saavad, siis viibitakse endiselt justkui paralleelmaailmades. Lihtsam on ju laps hellalt oma tuppa suunata ja toit kiirelt valmis teha, kui kokata õhustikus, mis võib tõotada peatset katastroofi - jahusadu või munaplahvatust! Kahvliahvikesed tuletavad meelde, et just selline jalust ära saatmine (eriti, kui see on saanud harjumuseks) on suures plaanis paha. Võtab lapselt ära rõõmu ja huvi toidu valmistamise vastu, võimaluse toidu sisse vaadata," avab asja sügavamat olemust Kahvliahvi kokakooli looja ja kolme lapse ema Merle Liivak.

"Loomulikult on olukordi erinevaid, kuid tänu kahvliahvikestele istub mul endal kuklas see mõte, et kui vähegi saan, siis annan selle kurgi lapsele lõikuda, kui ta seda soovib. Lootuses, et temast ei saa üht nendest lastest, kes arvab, et toit tuleb kotist," lisab Merle Liivak ning kutsub üles peresid sel laupäeval kooskokkamist katsetama koos tippkokkadega.

Loe veel

Seotud lood:

Laupäeval saab Põhjaka restorani kokkade kõrval kaasa hakkida

Üks sellistest ühistegemise võimalustest avanebki juba sel laupäeval, 18. juulil, mil Põhjaka mõisa hoovil leiab aset järjekordne Kahvliahvi kokakooli lustlik kogupere-häppening, mille raames avaneb külastajatele erakordne võimalus restorani väliköögis tippkokkade kõrval kaasa hakkida.

"Avame Põhjakal Kahvliahvi kohviku, kus pakume oma perede lemmikuid Põhjakalt," ütles Põhjaka mõisa restorani armastatud kokk Ott Tomik. "Kel isu, saab kööki appi tulla!" 

Tomiku sõnul sisaldab menüü näiteks pannkooki kitsejuustukreemi ja peedipestoga, legendaarset rabarberi-piparmündi limonaadi ning metsikult head jäätisekokteili, kuhu marjadele lisaks peidetud mõisapõllu tervislikku rohekraami.

Kahvliahvi kokakoolis annavad lisaks Ott Tomikule tunde ka toidublogija Mari-Liis Ilover ning Viljandis asuva Rohelise maja kohviku pererahvas Kaari ja Enn Onnid lastega. 

Toiduga mängitakse!

Laupäevase Kahvliahvi kokakooli Toidudisaini töötoas tuuakse lauale söödavad metsaannid, millest valmistatakse põnevaid ehteid moekunstnike Anu Samarüütli ja Karolin Kuusiku ning teatrikunstniku Kaili Viidase kääride taktis.

Hetkel on veel viimased kohad vabad, päevakava ja registreerimise juhise leiab Kahvliahvi kokakooli facebookilehelt: facebook.com/kahvliahvid

Kahvliahvi Kokakooli taga seisab punt noori emasid, kes on pannud tähele, et nemad ise või paljud nende sõbrad hoiavad kiire elutempo, mugavuse või täiuseihaluse tõttu oma võsukesi köögist eemal. Kokakooli kaudu julgustame nii endid kui ka teisi kaasama lapsi toidu valmistamisse juba maast madalast. Et väike inimene näeks ja mõistaks, millest toit koosneb, kuidas see valmib ja kaua selle valmistamine aega võtab ning suudaks tänu sellele teha tervislikumaid toiduvalikuid, nüüd ja tulevikus.

Uuri lisa Kahvliahvide facebookilehelt


KOMMENTEERI!