Keskkonnakaitse töörühm EWG avaldab igal aastal Ameerika tarbijatele juhendi, milles tuuakse muu hulgas välja 12 puu- ja köögivilja, mis sisaldavad tõenäoliselt kõige rohkem mistahes taimekaitsevahendite jääke. Samuti avaldatakse vastupidine nimekiri, ehk need aiasaadused, mis tõenäoliselt kõige vähem taimekaitsevahenditega kokku puutunud on.

Uurimise all on 48 tuntumat ja enamtarbitud puu- ning köögivilja, milledest võetud 32000 proovi analüüsitakse vastavas laboris.

Kuna puu- ja köögivilju kasvatatakse ja turustatakse erinevates kohtades üle maailma, ei tee meilegi halba, antud juhendis kirjutatut arvesse võtta.

Uuringute tulemusena kõige enam taimekaitsevahendite jääke sisaldavad vastavas järjekorras:

1. Õun
2. Virsik
3. Nektariin
4. Maasikad
5. Viinamarjad
6. Seller
7. Spinat
8. Magusad paprikad
9. Kurk
10. Kirsstomatid
11. Herned
12. Kartulid

Kõige puhtamad võiksid aga olla need aiasaadused:

1. Avokaado
2. Magus mais
3. Ananass
4. Kapsas
5. Külmutatud herned
6. Sibulad
7. Spargel
8. Mango
9. Papaia
10. Kiivi
11. Pommu
12. Greip
13. Liilkapsas
14. Maguskartul

Üldiste soovitustena rõhutatakse, et alati tuleks kõiki puu- ja köögivilju pesta ning kunagi ei tohiks neid poes pesemata kujul maitsta.


KOMMENTEERI!